Няколко хиляди души протестираха днес в Диарбекир, в югоизточна Турция, срещу силното увеличение на цените през последните месеци, някои приветстваха демонстрациите на "жълтите жилетки" във Франция, предаде агенция Франс прес.

Демонстрантите, които се отзоваха на призива на Конфедерацията на синдикатите на работещите в държавната сфера, се събраха в центъра на Диарбекир при засилено полицейско присъствие.

"Няма да платим цената на икономическата криза", пише на някои от издигнатите от тях плакати.

Икономическото положение в Турция рязко се влоши през последните месеци поради силното обезценяване на турската лира на фона на дипломатическо напрежение със САЩ това лято.

Инфлацията през ноември достигна 21,62 процента на годишно ниво, като леко намаля в сравнение с октомври. Цените остават високи въпреки взетите от правителството мерки.

Някои демонстранти приветстваха движението на "жълтите жилетки" във Франция като посочиха, че исканията на обществото в двете страни са идентични. "Тези искания имат една и съща цел, но има разлики в методите във всяка страна. Искаме само да се създадат условия за хуманен живот", каза един от протестиращите за АФП.

Демонстрантите, дошли от различни окръзи в южна и югоизточна Турция, призоваха също уволнените или временно отстранени от работа след опита за преврат през юли 2016 г. над 140 000 души да бъдат върнати на работа.

 

Протестът продължи около три часа и премина без особено напрежение със силите на реда.