Посланикът на Китай във Вашингтон бе извикан в Държавния департамент на САЩ по повод разпространяването на конспиративна теория за новия коронавирус от говорител на китайското министерство на външните работи, предаде Франс прес. Говорителят Чжао Лицзян каза в четвъртък, че вирусът може да е бил донесен в Ухан от американската делегация на Световните военни игри, които се състояха през октомври в китайския град, откъдето през декември тръгна разпространението на заразата.

"Разпространяването на конспиративни теории е опасно и смешно. Искахме да предупредим (китайското) правителство, че няма да толерираме това, за благото на китайския народ и на света", каза цитираният представител на Държавния департамент на САЩ. Той обвини Китай, че "се опитва да отклони критиките за своята роля в началото на тази пандемия", когато "не информира света".

Китайският милиардер Джак Ма, основателят на гиганта в областта на доставките Алибаба (Alibaba), обяви, че ще дари на Съединените щати 500 000 броя тестове за новия коронавирус и 1 милион маски.

Правителството на САЩ е критикувано от експерти и опозицията, че е подценило кризата с коронавируса и не е осигурило достатъчно тестове, отбелязва Франс прес.

Джак Ма обърна внимание, че неговите фондации са направили подобни дарения и за други страни, засегнати тежко от новия вирус - Япония, Южна Корея, Иран, Италия и Испания.