Започна фаза I от клиничното тестване на ваксина срещу смъртоносния коронавирус, който доведе до пандемия. Опитите ще се провеждат в Здравния институт в Сиатъл и са финансирани от Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания. 

В тестовете са се включили 45 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години. Те ще участват в опитите през следващите 6 седмици.

Първият доброволец е бил ваксиниран днес.

Очаква се краен вариант на ваксина да е на пазара най-рано след около 18 месеца. 

Изследването оценява влиянието на различни дози от експерименталната ваксина и способността й да предизвиква имунен отговор. Това е първата от многобройните стъпки в процеса на клинично изпитване за оценка на потенциалната полза от ваксината.

Ваксината се нарича mRNA-1273 и е разработена от учени от здравния институт и техни сътрудници в биотехнологичната компания Moderna, Inc., базирана в Кеймбридж, Масачузетс.

Коалицията за иновации за подготовка за епидемия (CEPI) подкрепи производството на кандидата за ваксина за фаза 1 в клиничното изпитване.

"Намирането на безопасна и ефективна ваксина за предотвратяване на инфекция със SARS-CoV-2 е спешен приоритет за общественото здраве", заяви директорът на института д-р Антъни С. Фоучи. "Това проучване от фаза 1 започна рекорно скоро след разпространението на заразата и е важна първа стъпка към постигане на крайната цел", поясни той. 

Инфекцията със SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, може да причини леко до тежко респираторно заболяване и да включва симптоми на треска, кашлица и задух.

Случаите с COVID-19 бяха идентифицирани за първи път през декември 2019 г. в Ухан, провинция Хубей, Китай.

Към 15 март 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) съобщава за 153 557 случая на зараза от COVID-19 и 5 735 смъртни случая по целия свят.

Повече от 2800 потвърдени случаи на COVID-19 и 58 смъртни случая са регистрирани в Съединените щати към 15 март, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Понастоящем не съществуват одобрени ваксини, за да се предотврати заразяване със SARS-CoV-2.

Изследваната ваксина е разработена с помощта на генетична платформа, наречена mRNA (messenger RNA).

Изследваната ваксина насочва клетките на тялото да експресират вирусен протеин, който се очаква да предизвика стабилен имунен отговор. Ваксината mRNA-1273 е с добри резултати при тестовете с животни, което е задължително преди да бъде поставена на хора.

Учените от Центъра за изследване на ваксините (VRC) към Националния институт успяха бързо да разработят mRNA-1273 заради предишни проучвания, които са били свързани коронавируси 

Коронавирусите са сферични и имат шипове, стърчащи от повърхността им, придаващи на частиците вид на корона, откъдето идва и името им.

Шипът се свързва с човешките клетки, което позволява на вируса да проникне.

Учените от Центъра за изследване на ваксините и Moderna вече са работили с разследваща ваксина MERS, която дава възможността да се разработи тестов модел на ваксина за защита срещу COVID-19.

След като генетичната информация на SARS-CoV-2 е станала достъпна, учените бързо и последователно са започнали да експресират стабилизирания шип протеин на вируса в съществуващата платформа на мРНК.

Изследването във фаза I се води от д-р Лиза А. Джексън, старши следовател.

Участниците в проучването ще получат две дози от ваксината чрез мускулна инжекция в горната част на ръката в рамките на 28 дни.

Всеки участник ще получи доза от 25 микрограма (mcg), 100 mcg или 250 mcg и при двете ваксинации.

Първите четирима участници ще получат една инжекция с ниската доза, а следващите четирима участници ще получат дозата 100 mcg. Изследователите ще прегледат данните за безопасност, преди да ваксинират останалите участници в дозовите групи от 25 и 100 mcg и преди участниците да получат вторите си ваксинации.

Друг преглед на безопасността ще бъде направен преди участниците да бъдат записани в кохортата от 250 mcg.

Участниците ще бъдат помолени да се върнат в клиниката за проследяване между ваксинациите и за допълнителни посещения през целия период от година след второто инжектиране. Те ще бъдат наблюдавани за общи симптоми на ваксинация, като болезненост на мястото на инжектиране или висока температура, както и всички други медицински проблеми.

Протоколите ще се преглеждат постоянно от експертите.

Участниците също ще бъдат помолени да предоставят кръвни проби в определени моменти, които изследователите ще тестват в лабораторията, за да открият и измерят имунния отговор на експерименталната ваксина.

"Тази работа е от решаващо значение за националните усилия да се отговори на заплахата от разпространяващия се вирус", казва д-р Джексън.

"Готови сме да проведем това важно изпитание, основавайки се на опита, който сме натрупали от 2007 г. до сега", подчерта експертът. 

Има възможност и други възрастни да станат част от екпериментите.