Жертвите на коронавируса в САЩ вече са 97. Едновременно с увеличаването на случаите, беше отбелязан ръст и в продажбите на оръжия. Защита срещу настъплението на коронавируса - за мнозина американци тя идва с пръст на спусъка. И ако в Европа празните рафтове са в супермаркетите, в Съединените щати са в оръжейни магазини, предаде БНТ.

В Атланта, в най-големия магазин за продажба на оръжия в света в последните дни се извиха опашки.

Ерик Уолъс, собственик на магазин за оръжия: Когато отворихме в 10 сутринта, отвън вече 100 души чакаха да влязат.

Кен Байе, собственик на магазин за оръжия: Хората са нервни, защото чуват разнопосочни послания от правителството. И в резултат на това, искат да могат сами да се защитят.

Колко са продадените оръжия през март, ще стане ясно след месец, но по данни на ФБР, през януари и февруари са направени 5,5 милиона проверки на досиета на кандидат - купувачи. В година на избори, американците по традиция купуват повече оръжия, но за първите два месеца на тази година са купени около 350 000 повече отколкото за същия период през 2016.

Тръмп се сравни с военновременен президент

Американският президент Доналд Тръмп обяви днес временното затваряне на границата на САЩ с Канада за всички "несъществени" пътувания заради новия коронавирус. "Търговският обмен няма да бъде засегнат", добави той и изрази надежда границата да бъде отворена след 30 дни.

Тръмп каза, че САЩ водят "война срещу китайския вирус" и се сравни с военновременен президент. "Смятам се, в известен смисъл, за военновременен президент. Ние водим война, това е много трудна ситуация", каза той.

Тръмп нареди и замразяване на принудителното отнемане на ипотекирана собственост. Американският президент заяви още днес, че ще прибегне до Закона за отбранителната продукция за борба с епидемията на коронавируса, като задейства закон, позволяващ на правителството да ускори производството на необходимо оборудване, предаде Ройтерс.

Кораб-болница ще отплава за силно засегнатия Ню Йорк в помощ на заразените и втори такъв кораб ще бъде разположен на Западното крайбрежие, обяви още Тръмп.

Щатът Ню Йорк е един от най-силно засегнатите от епидемията, като днес там има вече 2300 потвърдени случая на коронавирус при 20 милиона население, посочва АФП.

Броят на американски военнослужещи с положителни тестове за коронавирус нарасна до 49, в сравнение с 36 души вчера, съобщи днес Пентагонът.

В изявление американското министерство на отбраната посочи, че освен тях 14 негови цивилни служители, 19 свързани лица и 7 доставчици са били диагностицирани с Ковид-19.

САЩ предлага 500 милиарда долара на американците от април

Министерството на финансите на САЩ съобщи днес, че иска да започне да предоставя директни плащания на американците още от началото на следващия месец като основна част от плана на стойност 1 трилион долара, целящ да стабилизира икономиката, тъй като пандемията от коронавирус се очаква да нанесе тежък удар върху данъкоплатците и компаниите, предаде Асошиейтед прес.

В съобщение министерството на финансите предлага два кешови транша от по 250 милиарда долара за физическите лица - първия от 6 април, а втория - от средата на май. Самата стойност на помощта ще зависи от доходите и големината на семействата.

Планът на ведомството, което изисква одобрението на Конгреса, препоръчва също така 50 милиарда долара за стабилизиране на авиокомпаниите, 150 милиарда гаранции за заеми за други затруднени сектори и 300 милиарда долара за малки компании. Планът изглежда предвижда част от заемите да не бъдат върнати.

Директните плащания ще бъдат само да граждани на САЩ.