Посланиците на САЩ и Русия ще се завърнат към своята работа съответно в Москва и Вашингтон. Ние се договорихме, че този въпрос е решен. Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след срещата му с американския държавен глава Джо Байдън във вила "Ла Гранж" в Женева.

По думите на Путин, кога точно ще стане това - утре или в петък -  е въпрос от чисто технически характер.

"Започнаха консултации по всички комплексни въпроси на взаимодействие по дипломатически път. Там се натрупаха много въпроси. Беше ми показано, че американската страна иска да бъдат намерени решения. Що се отнася до Украйна - тази тема влезе в задънена улица. Не мога да кажа много подробности. Но президентът Байдън е съгласен, че решението на кризата в Украйна е в прилагането на Минските споразумения", допълни Владимир Путин.

Руският държавен глава отбеляза, че на срещата му с Байдън не е имало никаква враждебност и разговорът е преминал конструктивно, предаде ТАСС.

"Общата оценка е такава, смятам, че нямаше никаква враждебност. Точно обратното, нашата среща премина принципно. По много неща оценките ни се разминават. Но според мен, въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разберат един друг и да търсят пътища за сближаване на позициите. Разговорът беше много конструктивен", каза руският лидер.

Путин съобщи, че е обсъдил с американския си колега широк кръг въпроси - от стратегическата стабилност до сътрудничеството в Арктика. "Предполагам, че темите са известни на всички: стратегическата стабилност, киберсигурност, регионалните конфликти, търговските отношения. Говорихме още за сътрудничеството в Арктика", каза Путин.

Руският държавен глава изтъкна още, че особена отговорност за стратегическата стабилност в света се пада и на САЩ, и на Русия. "Ние сме двете най-големи ядрени държави: и по количество на боеприпасите, на бойните глави, и по количество на средствата за доставка, и по равнище, по качество на съвременните ядрени оръжия", изброи Путин и подчерта, че и двете страни осъзнават тази отговорност.

По думите на Путин, темата за Украйна е била засегната на срещата с американския му колега, но не много подробно. 

Той каза още, че Москва и Вашингтон ще започнат обсъждания за възможни промени в наскоро продължения договор за контрол на въоръжаването Нов СТАРТ и добави, че двете страни са отговорни за стратегическата ядрена стабилност, предаде Ройтерс.

Руският президент съобщи също, че Русия е предоставила на САЩ изчерпателни сведения по въпроса за кибератаките. По думите му двамата с американския президент Джо Байдън са се споразумели да започнат консултации по темата за киберсигурността.

Руският президент посочи, че извършени кибератаки срещу Русия, идват от САЩ.

Путин освен това каза, че Вашингтон не трябва да се безпокои от руска милитаризация на Арктика, предаде Франс прес. Той каза, че тези притеснения са неоснователни и допълни, че напротив двете страни трябва да си сътрудничат.

По думите на руския лидер, критикът на Кремъл Алексей Навални е знаел, че ще нарушава руските закони и ще бъде задържан при завръщането си в Русия през януари, но въпреки това решил да се върне, предадоха световните агенции.

Този човек знаеше, че нарушава действащия в Русия закон, той е бил длъжен да се явява за подпис като лице два пъти осъдено условно, напомни Путин в отговор на американски журналист за осъдения Навални, предаде ТАСС.

Руският президент каза, че съзнателно пренебрегвайки това изискване на закона, този господин замина зад граница на лечение, а след като излезе от болницата, беше обявен за издирване. Знаейки за това, той се върна. Той съзнателно вървеше към това, да бъде задържан (в Русия). Направи това, което искаше, така че за какво можем да говорим тук, подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

Путин съобщи, че по време на срещата си с Байдън американският лидер е засегнал темата за правата на човека и са разговаряли по нея по негова инициатива, предаде ТАСС.

Държавният глава на Русия каза, че е бил удовлетворен от обяснението на Байдън защо го е нарекъл "убиец" по-рано тази година, предаде Ройтерс.