Германската армия изтегля цял взвод механизирана пехота от силите на НАТО в Литва и войниците ще се върнат в Германия утре след подозрения за сериозни злоупотреби, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Основният заподозрян по случая войник може да бъде уволнен по бързата процедура, според военното законодателство, съобщи днес германското министерство на отбраната. Военното контраразузнаване също е привлечено към участие в разследването.

Подозренията се породиха в хода на разследване на някои нередности, като установени липси на боеприпаси на стойност стотици евро. Разследващите вече разкриха първоначалните си подозрения за извършени криминални деяния, вариращи от сексуално посегателство до обиди на расова основа, оказване на принуда и прояви на екстремизъм.

Войниците са пеели например десноекстремистки и антисемитски песни на парти в хотел в края на април, съобщи списание "Шпигел", което първо сигнализира за случая. Видеодокументиран е също един случай на сексуално посегателство.

Германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер обещава да потърси отговорност от всеки от военнослужещите от взвода, който укрива информация от разследващите.