Борба с климатичните промени, социално равенство, мир и сигурност, вътрешнополитически проблеми - това доминираше новогодишните послания на световните лидери за 2020-та година.

Германският канцлер Ангела Меркел посвети новогодишното си послание на глобалното затопляне:

"Глобалното затопляне е реално и е заплаха. Повишаващите се световни температури и проблемите от затоплянето са причинени от човека. Трябва да направим всичко възможно, за да се преборим с това предизвикателство. Това все още е възможно. "

А френският президент Еманюел Макрон акцентира върху вътрешната политика - протестите срещу пенсионната реформа.

"Пенсионната реформа ще бъде осъществена, защото тя е проект за социална справедливост и прогрес", каза Макрон.

Френският президент засегна и темата за Брекзит. Той подчерта, че иска силни взаимоотношения с Великобритания след излизането й от Европейския съюз.

След триумфа на изборите в навечерието на празниците британският премиер Борис Джонсън обеща фантастична година за Великобритания, която ще върне единството на разделената британска нация, предаде Ройтерс.

"Започваме като изпълним Брекзит този месец. На 31-ви излизаме от Европейския съюз, за да чертаем собствения си път на суверенна нация, връщаме си контрола върху парите, законите, границите, търговията и това е само началото", каза Борис Джонсън

А на път към новогодишното тържество американският президент Доналд Тръмп обеща, че през 2020-та няма да има война с Иран.

Президентът на Китай Си Цзинпин заяви, че 2020-та ще бъде крайъгълна година за Китай и обеща да елиминира бедността.

"Живеем в в бурно, динамично и противоречиво време", заяви руският президент Владимир Путин и се фокусира върху единството на руснаците в преодоляването на предизвикателствата на бъдещето

"Нашите лични планове и мечти са неотделими от Русия, от усилията и приноса на всеки от нас зависи нейното настояще и бъдеще, бъдещето на нашите деца. Само заедно можем да решим задачите, пред които са изправени днес обществото и държавата. Нашето единство е основа за постигането на всяка голяма цел. Тези ценности са ни предадени от нашите деди", каза руският лидер.

Турският президент Реджеп Ердоган обеща пълно изпълнение на военното споразумение с Либия, а иранският държавен глава Хасан Рохани изрази надежда за мир и сигурност по света.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун за първи път от 2013-та не направи новогодишно обръщение, но отмени на партийно събрание мораториума върху тестове на междуконтинентални балистични ракети.

Папа Франциск посвети новогодишното си послание на жените.

"Прераждането на човечеството започва с жените, те са източника на живот и все пак непрекъснато са бити, изнасилвани, принуждавани да проституират и да потискат живота, който носят в утробата си. Всяко насилие срещу жените е оскверняване на Бог."