Председателят на управляващата полска консервативна партия "Право и справедливост" Ярослав Качински разкритикува днес доминацията на Германия в Европа, предаде Франс прес.

Той обвини Германия, че се опитва да реализира чрез мирни методи плановете си, които искаше едно време да реализира чрез военни методи, като визира Втората световна война.

Качински, смятан за основен стратег на управляващата десница в Полша, често отправя атаки срещу Германия и ЕС. Той е на обиколка в страната и произнесе реч днес в Легница, в Югозападна Полша.

Там той предупреди, че силата на Европа се корени в силата на народите на Европа и в голяма степен в силата на суверенните държави.

Той разкритикува "ситуацията на доминация, която е една ситуация, в която чрез мирни методи, една от европейските страни, която днес е най-голямата след Русия, реализира плановете си, които искаше едно време да реализира чрез военни методи". "Това е един път, който води към кризата и към нещастието. Не само на Полша, но и на Европа. А също и на Германия", предупреди Качински, цитиран от БТА.

Паралелно с антигерманската и евроскептичната риторика, която, според полската опозиция, е свързана отчасти с предизборната кампания в страната за изборите, насрочени за есента на 2023 г., полските власти неотдавна започнаха и дипломатическа офанзива, за да поискат от Германия репарации за щетите от Втората световна война, оценявани от Варшава на 300 милиарда евро. Според Германия Полша се е отказала от репарации през 1953 г. и е потвърдила това на няколко пъти.

В този контекст Варшава отказа в края на ноември германско предложение Берлин да й прати американски системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" след падането на ракета в Полша, при което бяха убити двама души. Полското правителство предложи вместо това Германия да прехвърли това оборудване на Украйна.