По време на преговорите си на 14 ноември в Анкара директорите на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и на ЦРУ Уилям Бърнс са обсъждали ядрената сигурност и ситуацията в Украйна. Това заяви самият Наришкин в интервю за агенция "Новости" и предупреди, че Полша подготвя анексиране на територии в Западна Украйна.

Сергей Наришкин посочи, че на срещата с Уилям Бърнс най-често употребяваните думи са били "стратегическа стабилност", "ядрена сигурност", "Украйна" и "киевски режим".

БНР припомня, че в интервю за агенция "Новости" в понеделник временно управляващата американското посолство в Москва Елизабет Руд отрече директорът на ЦРУ да е обсъждал с руския си колега ситуацията в Украйна. Тогава Руд каза, че в дневния ред на преговорите са били въпроси, свързани с управлението на рисковете в ядрената сфера, както и че Москва и Вашингтон запазват каналите за обсъждане на ядрената сигурност - нещо, което Наришкин потвърди в днешното си интервю.

Той каза още, че руското разузнаване разполага с информация за плановете на Полша да анексира Лвовска, Ивано-Франковска и по-голямата част от Тернополска област в Западна Украйна. За целта, твърди Наришкин, във Варшава било решено да се използва "успешният руски опит при връщането на изконни територии чрез провеждането на референдуми на тях".

По думите му полските специални служби са подали на украинските медии информацията, че в Лвовска област се подготвя референдум за присъединяването ѝ към Полша. Целта била да се проследят реакциите както на регионалните играчи, така и на обикновените хора. Според Наришкин поляците бързали, защото се притеснявали, че в близките месеци големите натовски държави ще се опитат да се споразумеят с Москва, пренебрегвайки както украинските, така и полските интереси.

Сергей Шойгу: Русия трябва да използва модернизирано въоръжение в Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви днес, че въоръжените сили на страната трябва да използват по-развити оръжейни системи в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.

"Необходимо е да продължим с модернизацията и създаването на нови системи с потенциал, които впоследствие да се използват в специалната военна операция", каза Шойгу на среща с генерали във военното министерство.

Министърът на отбраната и близък съратник на руския президент Владимир Путин не уточни по време на срещата какво модернизирано въоръжение има предвид, но спомена, че иска да обсъди нови начини за подобряване на артилерийския и ракетен обстрел.

"Изпробват се нови начини за обстрел при бойни действия", каза още той, без да даде повече подробности. По думите му в Украйна се отбелязва подобрение в руския противоартилерийски обстрел чрез използването на ракетни системи с далечен обсег като "Торнадо-С" и артилерийските системи "Малка". "Това прави възможно поразяването на чужди ракети и артилерийски системи", коментира Шойгу.

Конфликтът в Украйна, който вероятно е най-смъртоносният в Европа след Втората световна война, отне живота на десетки хиляди души и от двете страни и породи страхове от по-голям сблъсък между НАТО и Русия, припомня БТА.

Москва твърди, че е превзела две села близо до Бахмут

Русия обяви днес, че е превзела две села близо до Бахмут - град в Източна Украйна, който руските въоръжени сили се опитват да завладеят от лятото, предаде Франс прес.

"В резултат на настъпателни действия руските войници освободиха Белогоровка и Первомайское (Озарянивка на украински)", съобщи руското министерство на отбраната.

Първото село се намира на около 25 километра северно от Бахмут, а второто - на приблизително 20 километра южно от града в Донецка област.

Още от лятото се водят боеве за Бахмут, който Москва се опитва да завладее, но без успех, въпреки подкрепата на частната военна компания "Вагнер". Градът, който има стратегическо значение, вече до голяма степен е разрушен.

Руската армия редовно обявява превземането на по-малки населени места в околностите на Бахмут. Засега обаче тя не изглежда в състояние да превземе града, където според представители на украинските власти е останало близо половината от довоенното му население от 70 000 жители, отбелязва АФП.

В Бахмут, който е подложен на артилерийски обстрел, вече няма електричество и газ, съобщиха тази сутрин от канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски.

Шефът на "Вагнер" - милиардерът Евгений Пригожин, нарече битката "касапницата при Бахмут", заричайки се да "унищожи украинската армия" там.