Хиляди хора участваха днес във Варшава в годишно шествие по случай Деня на независимостта на Полша, организирано от полски националистически групи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Шествието, което в предишни години е било белязано от насилие, предизвиква противоречия, защото е водено от крайнодесни групи и в миналото е включвало националистически и антиимигрантски послания. В него обаче участват и много други хора, включително семейства с малки деца, които го разглеждат като начин да дадат израз на своя патриотизъм.

Много хора носеха националното знаме на Полша. Някои бяха с плакати на крайнодясната организация "Национално-радикален лагер".

Тазгодишният Поход на независимостта се проведе под лозунгите "Полша като национална държава" и "Силна държава. Велика Полша".

Голям брой полицаи бяха разположени по маршрута на шествието, за да не се стигне до насилие както през други години, когато е имало размирици, сблъсъци с органите на реда и разрушаване на градска инфраструктура.

Маскирани служители на реда държаха група антифашистки контрадемонстранти отделени от участниците в шествието.

Денят на независимостта на Полша беше отбелязан днес с различни събития, включително изпълнение на националния химн и церемония, ръководена от президента Анджей Дуда на Гроба на незнайния воин.

"Реалността от последните години доста внезапно ни накара да си дадем сметка какво значи да имаш и да нямаш свободна, суверенна държава, какво значи да имаш и да нямаш независимост", каза Дуда, намеквайки за нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

В честванията се включи и литовският президент Гитанас Науседа, чиято страна, подобно на Полша, е твърд съюзник на Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски изпрати поздравление на Полша за празника в кратко видео, в което изказа благодарност за помощта на Варшава след руската инвазия.

Полша подкрепя украинската кауза и е приела голям брой бежанци от Украйна. Между двете страни обаче има и тлеещо напрежение заради полско-украински етнически конфликт, при който 100 000 поляци са били убити от украинци през Втората световна война.

Някои крайнодесни групи се опитват да поддържат живо това напрежение. На един плакат по време на днешния поход пишеше "Спрете украинизацията на Полша".