Германия даде да се разбере, че ПВО системите "Пейтриът" (Patriot), които Берлин предложи на Полша, са предназначени за използване на територията на НАТО, противопоставяйки се на исканията на Варшава те да бъде изпратена в Украйна.

"Тези "Пейтриът" са част от интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО, което означава, че са предназначени да бъдат разположени на територията на НАТО", каза германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт в Берлин, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

"Всяко използване извън територията на алианса ще изисква предварителни дискусии с НАТО и съюзниците", добави тя.

Берлин предложи на Варшава системата за противоракетна отбрана Patriot, за да помогне за осигуряването на въздушното пространство, след като заблудена ракета се разби и уби двама души в полско село миналата седмица.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обаче каза в сряда, че е помолил Германия вместо това да изпрати огневи единици Patriot в Украйна.

"След продължаващите руски ракетни атаки в Украйна, поисках от Германия батареите Patriot, предложени на Полша, да бъдат прехвърлени в Украйна и разположени на западната й граница", написа тогава Блашчак в "Туитър".

В понеделник Полша пък каза, че ще предложи разполагането на допълнителни ракетни установки "Пейтриът" близо до границата си с Украйна.

Но системите са в недостиг в НАТО, тъй като след Студената война много съюзници от алианса намалиха техния брой, за да отразят оценката, че отсега нататък ще трябва да се справят само с ограничена ракетна заплаха, идваща от страни като Иран, отбелязва Ройтерс.

Това се промени драстично с нахлуването на Русия в Украйна, което накара съюзниците от НАТО да се борят да увеличат запасите си от боеприпаси и да се справят с недостатъците на системата за противовъздушна отбрана.

Германия разполагаше с 36 ПВО системи "Пейтриът", когато беше държава на фронтовата линия на НАТО по време на Студената война и дори тогава разчиташе на подкрепа от съюзниците на алианса. Днес обаче германските въоръжени сили са намалели до едва 12 системи "Пейтриът", две от които са дислоцирани в Словакия, напомня агенцията.