Лидерът на управляващата партия в Полша Ярослав Качински, обвини Европейския съюз, че е спрял средствата от фонда за възстановяване след пандемията, за да подпомогне полските опозиционни партии и да увеличи шансовете им за сваляне на правителството, съобщи ПАП, цитирана от БТА.

Европейската комисия замрази достъпа на Полша до фонда във връзка с продължителния спор за върховенството на закона. Брюксел заяви, че Варшава не е успяла да отмени или да внесе поправки в промените в полската съдебна система, които застрашават независимостта на съдебната власт.

Полша отхвърля това твърдение с аргумента, че вече са въведени промени в системата, които отговарят на европейските изисквания. Според нея решението на Брюксел да продължи да спира достъпа до фонда е продиктувано по-скоро от политически подбуди, отколкото от искрена загриженост за защита върховенството на закона.

"Най-големият проблем в преговорите с Брюксел не са нашите предложения, но доверието на другата страна", заяви лидерът на консервативната партия "Право и справедливост" в интервю за ПАП.

"Възниква въпросът дали те наистина се интересуват от реални въпроси или става дума за оказване на значителна подкрепа за победа на опозицията, за постигане на оптимален изборен резултат от гледна точка на Германия", каза Качински.

"Гражданска платформа" (основната опозиционна партия в Полша - уточнение на ПАП) е германска партия, продължавам да го повтарям", добави той.

Въпреки това Качински заяви, че правителството е гъвкаво и призна, че Полша ще се възползва от финансирането.

"Парите несъмнено ще ни помогнат да запазим силния икономически растеж на Полша, независимо от факта, че сега европейските фондове са причина за малка част от растежа на Полша."

Полша може да получи 23,9 млрд. евро под формата на грантове и 11,5 млрд. евро под формата на евтини заеми от фонда. Предстои Варшава да изпрати до ЕК заявлението за отпускане на средствата.