Лидерът на управляващата консервативна националистическа партия в Полша Ярослав Качински се оплака през уикенда от ниската раждаемост в страната, която според него се дължи на прекомерната консумация на алкохол от младите жени, с което предизвика лавина от критики от опозиция и независими медии, съобщи Франс прес, на която е позова БТА.

В събота в Елк Ярослав Качински изрази мнението, че за демографската ситуация в страната са отговорни различни фактори, включително "определено отношение на хората и особено на дамите". "Ако се запази ситуацията, при която до 25-годишна възраст младите жени пият колкото мъжете на същата възраст, няма да има деца. Не забравяйте, че мъжът, за да стане алкохолик, трябва да превиши мярката средно в продължение на двадесет години, а една жена само за две години", каза той.

Качински уточни, че е получил тази информация от лекар, който му казал, че "е успял да излекува от алкохолизъм една трета от пациентите си от мъжки пол, но нито една от жените".

Политикът подчерта, че не е привърженик на това жените да имат деца в много ранна възраст, защото "жената трябва да узрее, за да бъде майка". "Но ако до 25-годишна възраст тя пие много - тук малко се шегувам - това не вещае нищо добро в тази област".

Качински обикаля полските провинции, за да мобилизира поддръжниците на своята партия "Право и справедливост" за парламентарните избори през 2023 година. Той подхвана темата за раждаемостта и вчера.

"В събота казах, че младите жени се състезават с мъжете по консумация на алкохол. Обективно погледнато, това е вредно. И един честен политик, ако бъде информиран за това, трябва да говори за това, защото това е вредно".

Според Централната статистическа служба раждаемостта в Полша намалява от няколко години. ПиС, която е на власт от 2015 г., се опита да промени това, като създаде надбавка от над 100 евро за второ и всяко следващо дете.

Феминистките кръгове и опозицията смятат, че засилването на законовите разпоредби, които ограничават абортите, включително в случаи на малформация на ембриона, може да е насърчило някои жени да избягват забременяване.