Това предадоха ТАСС и Франс прес от обща пресконференция в Токио на руския президент и министър-председателя на Япония.

На проблема за Курилските острови вчера бе посветена среща насаме между двамата лидери. Тя продължи три часа и доведе само до договаряне по принцип на съвместни икономически дейности на островите.

"Наивно ще е да се смята, че този проблем може да се реши отведнъж. Безусловно обаче е необходимо да се търси решение, което би отговаряло на стратегическите интереси и на Русия, и на Япония. Трябва грижливо да се работи по укрепването на двустранното доверие", заяви Путин към края на двудневното си посещение.

Руският лидер за пореден път определи като "анахронизъм от миналото" липсата на мирен договор между Москва и Токио.

"Сключването на мирен договор не е нещо лесно", призна и Абе.

Исторически пингпонг

Русия и Япония трябва да спрат своя "исторически пингпонг за тези територии" - Южните Курилски острови. Това заяви Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

"Фундаменталните интереси и на Япония, и на Русия изискват окончателно, дългосрочно уреждане", подчерта руският президент, представяйки пред журналистите историята на териториалния спор.

От средата на миналия век Русия и Япония преговарят с прекъсвания за сключване на мирен договор след края на Втората световна война.

Основна пречка остава въпросът за териториалната принадлежност на Южните Курилски острови. След войната целият архипелаг бе включен в състава на СССР, но Япония оспорва принадлежността на островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и необитаемата група острови Хабомаи.

Случаят е свързан с "твърде много нюанси и проблеми", отбеляза руският президент. Но "ако осъществим плановете на премиера (на Япония Шиндзо Абе), нищо чудно тези острови да станат не ябълка на раздора между Русия и Япония, а обратното, нещо, което обединява и Русия, и Япония", заяви той.

Планът "Абе"

"Ако направим верните стъпки в посока към плана, предложен от премиера - а той предложи да създадем отделна структура за стопанска дейност на островите, да сключим междуправителствено споразумение, да разработим механизъм за взаимодействие", въз основа на това може да се формират условия за окончателно решение във връзка с мирния договор, смята Владимир Путин.

Руският президент заяви, че двамата с японския премиер са се разбрали да направят всичко възможно, за да могат японците - бивши жители на Южните Курилски острови, свободно да посещават архипелага, където са погребани предците им.

"От своя страна предложих да въведем режим за свободно крайгранично движение за жителите на (руската) Сахалинска област и Хокайдо", добави Путин.

"Говорихме за възможността да превърнем тези острови в зона за съвместен живот, за съвместно процъфтяване", потвърди и Шиндзо Абе.

Путин бе запитан дали е успял да опита прочутите японски термални извори, за които разказва напоследък премиерът Абе, посочва ТАСС.

"Успях да се докосна само до един "горещ извор" - това е саке (японска ракия, б. р.) местна направа, казва се "Ориенталска хубавица", заяви руският президент.

"Силно ви я препоръчвам!" - похвали той напитката, но с уговорка, че не бива да се прекалява.