Конвои, превозващи цивилни и членове на семействата на бойци на групировката "Ислямска държава", тръгнаха днес от последния район, контролиран от екстремистите в Източна Сирия, предаде ДПА и БТА.

Около 30 камиона, превозващи предимно жени и деца, напуснаха село Багуз и се отправиха към временен лагер на северозапад. Евакуирани бяха и предали се бойци на "Ислямска държава".

Вчера десетки камиони бяха видени да се движат към района Ал Бастин в Багуз, където бойците на "Ислямска държава" са се укрепили от няколко дни.

Очаква се след пристигането във временния лагер жените и децата да бъдат прехвърлени в лагера Ал Хол в Североизточна Сирия, контролиран от кюрдите. Мъжете ще бъдат разпитани от съюзените със САЩ Сирийски демократични сили.

Багуз е последният район, който все още е под контрола на "Ислямска държава" в източната сирийска провинция Дейр аз Зур. На 9 февруари предвожданите от кюрдите сили започнаха офанзива, за да прогонят групировката от селото. В понеделник говорител на Сирийските демократични сили каза, че в Багуз все още има около 500 бойци на "Ислямска държава".