Сръбските власти превърнаха многофункционалната зала "Армеец" в Белград във временна болница за пациенти с коронавирус. Мярката има превантивен характер с цел да не се допусне претоварване на здравната система. В десетина общини и градове на нашата съседка е в сила извънредно положение заради ръст на заразените, съобщи БНТ.

Преустройството на белградската зала "Арена" във временна специализирана болница е мотивирано от факта, че 80% от всички заразени в Сърбия са в столицата.

В комплекса сръбската армия разположи 500 легла, а по-рано градските служби извършиха дезинфекция. При необходимост във временната болница ще бъдат бъдат прехвърляни пациенти с по-леки симптоми от други лечебни заведения за да се освободи ресурс за тежко болни, които се нуждаят от специализирани грижи.

Пациенти в добро общо състояние, които трябва да продължат лечението си, ще бъдат прехвърлени в зала "Арена". Така ще се освободят легла за нощта. Голям брой пациенти от цялата страна с влошено състояние се транспортират в Белград. Говорим за около 100-200 пациенти за 24 часа, заяви министърът на здравеопазването Златибор Лончар.

Белградската зала "Армеец" вече беше трансформирана във временна болница между 4 април и 9 май. Тогава там не постъпи нито един пациент. Сръбските власти се надяват така да стане и сега, но не оставят нищо на случайността.

Нараства броят на млади пациенти с COVID-19, които развиват тежка клинична картина и пневмония . Някои са така от самото начало, други отначало са с леки симптоми и се влошават впоследствие. Изправени сме пред необходимост от терапия в продължение на две-три седмици и се нуждаем от допълнителен болничен капацитет, обясни Горан Степанович - директор на Клиниката по инфекциозни заболявания.

В Белград е забранено събирането на повече от 100 души на закрито и 500 на открито. Намалява се работното време на барове и ресторанти, маските са задължителни в градския транспорт. Глобата е равностойността на 43 евро.

Освен в столицата извънредно положение е в сила и в Крагуевац, Чачак, Кралево. В тежкозасегнатият Нови пазар функционира военно-полева болница за пациенти и от други населени места.

Броят на заразените в Сърбия нарасна след вдигането на ограниченията през май и последвалите футболни мачове, семейни тържества и парламентарни избори.

Досега в страната има близо 16 000 с положителна проба, броят на починалите надхвърли 300.