Сърбия и Северна Македония въвеждат полицейски час за Великден. Гражданите на двете страни ще прекарат празниците при над 80-часов строг режим на самоизолация заради коронавируса.

И в двете държави от следобяд на Разпети петък до вторник включително ще бъдат в сила нови, още по-строги мерки, съобщи БНТ.

Забраната е за напускане на домовете, включително за ходене до магазина и аптека. В Сърбия от седмици е в сила полицейски час през седмицата.

Това са най-строгите ограничения, въведени на Балканите от началото на пандемията от COVID-19.

Сръбската православна църква поиска карантината да не важи в неделя, за да могат вярващите да отидат до храмовете - това, обаче, не беше уважено от президента Александър Вучич.

В Северна Македония хората могат да отидат на църква преди полицейския час, като трябва да спазват дистанция и да не целуват иконите.

Двете балкански страни от известно време налагат полицейски вечерен час през седмицата и задължително стоене по домовете през уикенда.

От началото на епидемията над 4800 души се заразиха с коронавируса в Сърбия, а 99 починаха. В Северна Македония заразените са около 1000, от които 45 загубиха живота си.