Сръбският парламент отмени късно снощи извънредното положение в страната по предложение на правителството. Решението влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник, съобщава сръбският печат. С това се отменя полицейският час и забраната за хората над 65-годишна възраст да излизат навън, освен в определени часове, но остават някои извънредни мерки, приети за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Ръкавиците и маските ще бъдат задължителни в обществения транспорт, в ресторантите и кафенетата, запазва се физическата дистанция, забранени са масовите събирания, остава дистанционното обучение в училищата, няма театри и кина.

Празнуването на сватби, кръщенета и рождени дни е разрешено от 15 юни, допълва вестник "Данас". Градският транспорт в Белград започва да работи от утре, а от понеделник се отварят детските ясли и градини.

Премиерът Ана Бърнабич заяви вчера в парламента, че въвеждането на извънредното положение с нейния подпис и подписите на президента и председателката на парламента /вместо с гласуване в парламента/ е билo отговорно поведение.

Президентът Александър Вучич заяви снощи, че парламентарните и местни избори са били отлагани де факто четири месеца, но това "отново не е достатъчно" за някои в Сърбия, съобщава вестник "Данас". "Предстои ни тежка предизборна кампания.. Лично ще се постарая да вдигна летвата с позитивни послания, а не със заплахи и обиди", каза той.

Премиерът Ана Бърнабич на свой ред заяви, че датата на изборите не подлежи на полемика и не зависи от това кога някой иска да се проведат. Тя подчерта, че това са редовни избори и мандатите трябва да се върнат на гражданите, които да решат на кого да ги дадат, пише вестник "Новости".

Тя съобщи още, че на днешното заседание на правителството ще бъде гласувано решение за изплащане на финансова помощ от бюджета за независимите хора на изкуството на стойност 30 000 динара месечно за период от три месеца.

В Белград снощи бе арестуван 48-годишен мъж по подозрение, че е призовавал в Туитър за убийство на президента Александър Вучич, съобщава днес сръбският печат. Мъжът е в ареста за 48 часа, след което ще бъде изправен пред съдия.