Израелската полиция използва водни оръдия, за да разпръсне демонстранти в центъра на Ерусалим, и арестува най-малко 55 от тях. Това стана при сблъсъци снощи на протест с участието на хиляди хора срещу премиера Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрацията, която се проведе в района на резиденция на министър-председателя, започна вчера по залез слънце и отначало като цяло беше мирна. Наблизо се състоя и по-малоброен контрапротест в подкрепа на Нетаняху. Двете групи бяха разделени една от друга от метални заграждения и засилено полицейско присъствие.

Полицията заяви, че е предприела действия за разпръскване на протеста, след като демонстрантите опитали да организират шествие по улиците на Ерусалим. Между полицаите и протестиращите избухнаха сблъсъци, което принуди силите за сигурност да облеят с вода демонстрантите, за да ги разпръснат.

Снимка: БТА

През последните седмици в Израел бяха проведени редица протести с искане за оставката на Нетаняху. Като мотив демонстрантите изтъкват делото срещу премиера за корупция и несправяне на оглавяваното от него крехко правителство с коронавирусната пандемия.

Снимка: БТА

Когато през март бяха установени първите случаи на коронавирус, в Израел беше въведена всеобща карантина и до май епидемията в страната като цяло бе овладяна. След това обаче на практика бяха премахнати бързо всички ограничения и случаите отново започнаха да се увеличават.

В Израел са установени над 57 000 заразени с коронавируса, а починалите са най-малко 442. Над 24 000 болни са оздравели.

Снимка: БТА

През май в Израел беше съставено правителство на единството, след като гражданите на страната гласуваха на три пъти в рамките на около една година на парламентарни избори - всички те без ясен победител. Кабинетът беше сформиран с основна задача да се бори с епидемията, но вместо това той е раздиран от междуособици и не може да постигне съгласие около реални политически мерки за борба със заразата, отбелязва АП.

В същото време срещу Нетаняху има повдигнати обвинения, включително за корупция и измама. Според критиците му той е по-съсредоточен върху това да избегне наказателна отговорност, отколкото върху това да се бори с епидемията. Много хора спекулират, че Нетаняху иска да предизвика нови избори, но на пресконференция вчера премиерът нарече тези твърдения "абсурдни". Той призова демонстрантите да не влизат в сблъсъци с полицията, защото, по думите му, това ще "доведе до анархия".

Снимка: БТА