Израел се подготвя за възможна атака от страна на Иран. Спрени са отпуските във всичките бойни части и са мобилизирани допълнителни бойци в подразделенията за противовъздушна отбрана, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

В понеделник при израелския удар по иранското консулство в Дамаск загинаха седем членове на Корпуса на стражите на Ислямската революция, сред които високопоставен командир на елитните сили "Кудс" бригаден генерал Мохамад Реза Захеди. Иран се закани да отговори.

Говорейки пред израелски войници във военновъздушна база в петък, министърът на отбраната на Израел Йоав Галант заяви, че страната му атакува враговете си когато и където реши.

"Може да е в Дамаск, може да е в Бейрут. Врагът е удрян силно навсякъде и затова търси как да отговори. Ние сме готови с многопластова отбрана", заяви военният министър.

Дипломати и анализатори отбелязват, че Техеран не иска пълномащабна война с Израел или със САЩ, която да застраши властта на ръководството на Ислямската република и би предпочел да продължи да използва своите съюзници в региона да извършват тактически удари по противниците му.

Ръководителят на ливанската военна групировка "Хизбула" Хасан Насралла заяви също в петък, че израелският удар по иранското консулство в столицата на Сирия бележи "повратна точка" в настоящата близкоизточна криза.

Подкрепяната от Техеран групировка "Хизбула" заяви, че подкрепя правото на Иран "да накаже" Израел и по време на телевизионно обръщение в петък Насралла заяви, че отговорът предстои.

"Бъдете сигурни, бъдете убедени, че иранският отговор на удара по консулството в Дамаск със сигурност идва към Израел", заяви Насррала.