Американското правителство обвини Израел, че е отговорен за нападението срещу иранското консулство в Дамаск, предаде ДПА.

"САЩ не са извършили удара в Дамаск. Бих предпочела да се обърнете към израелците да говорят за техния удар." Това заяви заместник-говорителката на Пентагона Сабрина Сингх на пресконференция във Вашингтон, когато бе попитана дали САЩ са замесени в удара.

На въпрос за официалната оценка на американското правителство дали Израел е отговорен за удара, говорителката отговори: "Това е нашата оценка", информира БТА.

В понеделник двама бригадни генерали от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция бяха убити при въздушен удар по дипломатическия комплекс в сирийската столица.

Вчера стана ясно, че САЩ не са имали предварителна информация за въздушния удар по иранското консулство в сирийската столица.

Неназован американски представител заяви, че малко преди вчерашната атака Израел е съобщил на САЩ, че ще предприеме действия в Сирия, но не е казал каква е целта им. Вторият американски служител заяви снощи, че Израел "не ни е уведомил предварително". И двамата представители пожелаха анонимност.

Иран от своя страна се закани, че ще отмъсти на Израел за удара, поразил консулството в сирийската столица. Израел не пое отговорност за нападението, при което загинаха седем членове на иранските Гвардейци на Революцията, елитна паравоенна и шпионска организация.