Израелската армия се подготвя все повече за решително разширяване на бойните действия срещу шиитското движение "Хизбула" в Ливан, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Днес одобрихме набор от планове за бъдещето, трябва да бъдем готови за настъпление, ако се наложи", каза вчера началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви при посещение във военното командване в северния израелски град Сафед. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) "и в частност тяхното командване "Север" са поставени в много висока степен на бойна готовност", добави той.

По-рано израелският министър Бени Ганц заяви, че обстановката по северната граница на страната му трябва да се промени и че времето за дипломация изтича.

"Положението на северната граница на Израел изисква промяна", каза Ганц на пресконференция. "Времето за дипломатическо решение изтича; ако светът и ливанското правителство не предприемат действия, за да предотвратят обстрела на жителите на Северен Израел и да отдалечат Хизбула от границата, ЦАХАЛ ще го направи", заяви той.

Израелската армия води непрестанни боеве с отрядите на Хизбула в Южен Ливан, откакто на 7 октомври бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" нападнаха откъм Газа пограничните райони на Южен Израел. Вчера подразделенията на ливанското шиитско движение обстрелваха с ракети израелския пограничен град Кирят Шмона; по данни на израелската полиция има нанесени материални щети по няколко сгради. Никой не е пострадал.

В началото на войната в Газа от съображения за сигурност властите преместиха десетки хиляди жители на северния регион към вътрешността на Израел.

Вчера трима души, включително боец на Хизбула, загинаха при израелски нападения срещу позиции на шиитското движение в Южен Ливан, съобщи ливанската осведомителна агенция ННА.

Боевете на този театър на военните действия, избухнали в началото на октомври, представляват най-острото въоръжено противопоставяне от Втората война в Ливан през 2006 г., отбелязва ДПА.

Но според наблюдатели те все още продължават да се водят в границите на определени негласни правила. И двете страни засега избягват по-сериозното изостряне на напрежението.

Движението "Хизбула", което се подкрепя от Иран, практически контролира правителството в Ливан и разполага с арсенал от ракети, който крие заплаха за Израел. На свой ред еврейската държава е способна да причини огромни щети на Ливан във военно отношение.

В същото време френският президент Еманюел Макрон предупреди в телефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че е необходимо да се постигне трайно спиране на огъня в Газа "с помощта на всички регионални и международни партньори". Това съобщи пресцентърът на Елисейския дворец, цитиран от Ройтерс и БТА.

В идните дни Франция ще предприеме съвместни стъпки заедно с Йордания в областта на хуманитарната дейност в палестинския анклав, се допълва в информацията.