Израелските военновъздушни сили нанесоха въздушни удари и подложиха на артилерийски обстрел цели в Южен Ливан, след като проиранското движение "Хизбула" извърши няколко нападения срещу армейски постове на ливанско-израелската граница, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Израелски позиции край село Маргалиот в близост до Голанските възвишения и край граничните градове Джифта, Матат, Шомера и Араб ал-Арамше на югозапад също са били атакувани, съобщи армията.

От своя страна "Хизбула" пое отговорност за няколко нападения в близост до ливанската граница и заяви, че е нанесла "директни удари".

В отговор израелската армия бомбардира няколко града в западния и централния сектор на Южен Ливан, сред които Ал Лабуне, Ал Накура, Блида, Раб Тлатин, Маркаба, Тайр Харфа, Хаунин, Айтарун, Одейсех, Майс ал Джабал, Айта ал Шааб и Хула.

От началото на войната в Газа на 7 октомври на границата между Израел и Ливан многократно се стига до сблъсъци между израелската армия и "Хизбула", припомня ДПА.

И от двете страни вече има жертви. Това е най-тежката ескалация от втората война в Ливан през 2006 г. насам.

Израел предупреди "Хизбула", че ако атаките продължат, ливанската столица Бейрут ще бъде сполетяна от съдба, подобна на тази на Газа.

"Ислямски джихад" може да се оттегли от преговорите за израелските заложници

Лидерът на "Ислямски джихад" Зиад ан Нахала днес заяви, че начинът, по който се водят преговорите за израелските заложници може да принуди групировката му да не се съгласи да сключи каквато и да било сделка, предаде Ройтерс.

Групировката добави, че е възможно да задържи своите заложници "за по-добри обстоятелства".

Междувременно Катар призова Израел и "Хамас" да се възползват от възможността, предоставена от неговото посредничество, за да се договорят за освобождаване на заложниците и подчерта, че влошаването на обстановката в Газа пречи на усилията му, предаде Франс прес.

"Смятаме, че няма друга възможност за двете страни освен това посредничество, предупреди говорителят на министерството на външните работи на Катар Маджед бин Мохамед Ал Ансари на пресконференция в Доха. Той изрази желание обстановката да еволюира "към ситуация, в която ние бихме могли да видим искрица надежда (за излизане от) тази ужасна криза".

Катар води интензивна дипломация, за да се опита да осигури освобождаването на заложниците след безпрецедентната атака на "Хамас" срещу Южен Израел преди повече от месец, при която според израелските власти бяха убити около 1200 души, предимно цивилни, посочва АФП. При извършените оттогава от Израел бомбардировки в ивицата Газа са загинали 11 240 души, съобщава здравното министерство на палестинското ислямистко движение "Хамас", което казва, че голям брой от убитите са цивилни, включително множество деца.

Въоръженото крило на "Хамас" вчера обвини Израел в "протакане" по време на обсъжданията за възможно освобождаване на десетки заложници, които се водят с посредничеството на Катар.

"С посредничеството на Катар бяха положени усилия за освобождаването на (заложниците) в замяна на освобождаването на 200 палестински деца и 75 палестински жени от вражески затвори", заяви говорителят на бригадите "Езедин ал Касам" Абу Обейда в свой аудиозапис, публикуван от "Хамас". Израел "поиска освобождаването на 100 (заложници), ние информирахме посредника, че можем да освободим заложниците, ако получим петдневно примирие - т.е. прекратяване на огъня и преминаване на помощ за всички наши хора в ивицата Газа - но врагът протака", каза той.

Ал Ансари отказа да коментира подробности около преговорите, но заяви, че страната му остава "обнадеждена", че ще договори още освобождавания на заложници.