Френският президент Еманюел Макрон, който пристигна днес в Израел, обеща да не оставя еврейската държава сама в борбата ѝ с ислямистите, но предупреди за рисковете от разширяване на конфликта в региона, предаде Ройтерс.

След среща със семейства на френски жертви на атаката на "Хамас" на летище "Бен Гурион" в Тел Авив Макрон каза на израелския си колега Ицхак Херцог в Йерусалим, че Франция стои "рамо до рамо" с Израел и че първостепенна цел е да бъдат освободени всички заложници в Газа, без изключение.

"Искам да сте сигурни, че няма да бъдете изоставени в тази война срещу тероризма", каза Макрон и добави: "Наш дълг е да се борим с тероризма, без никакво колебание, но без да разширяваме конфликта".

Френският президент изрази "солидарността" на Франция с Израел, като заяви, че двете страни са "свързани от скръб" след кървавата атака на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври, посочва Франс прес.

Веднага след пристигането си на летището в Тел Авив, Макрон се срещна със семействата на френските и френско-израелските граждани, убити, изчезнали или държани като заложници в ивицата Газа.

Снимка: БТА/АР

Най-малко 30 френски граждани бяха убити при това нападение, безпрецедентно по своя мащаб от основаването на държавата Израел през 1948 г.

Сред семействата, които се срещнаха с Макрон днес, бе и това на Мия Шем, френско-израелска заложничка, видеозапис с която беше излъчен миналата седмица от "Хамас", отбеляза журналист от АФП.

Посещението на Макрон идва на 18-ия ден от войната между Израел и "Хамас", която отне живота на хиляди хора, най-вече цивилни.

"Ние сме свързани с Израел от скръб. Тридесет наши сънародници бяха убити на 7 октомври. Още девет души все още са в неизвестност или са държани като заложници. В Тел Авив, заедно със семействата им, изразих солидарността на Франция с Израел", написа френският президент в социалната мрежа "Екс".

Снимка: БТА/АР

От своя страната израелският президент Ицхак Херцог каза, че Израел не се стреми към война с "Хизбула", а е фокусиран върху борбата си срещу "Хамас" в ивицата Газа.

"Искам ясно да заявя, че не се стремим към конфронтация по северната ни граница или с някой друг... Но Ливан трябва да разбере, че ще си плати, ако "Хизбула" ни въвлече във война", предупреди Херцог.