"Всеки ден получаваме съобщения от арабските нации, които ни умоляват да не действаме. Превантивният удар срещу нас, срещу Ливан, който Израел обмисляше, би бил най-голямата грешка в живота им". Това заяви лидерът на ливанското шиитско движение "Хизбула" Хасан Насрала, който за първи път коментира военните действия в Ивицата Газа от 7 октомври насам. 

Речта му беше съпроводена от празнична стрелба с огнестрелни оръжия в Бейрут, а десетки граждани се събраха на площада, за да я чуят. Думите на Насрала бяха излъчвани и по телевизията.

Лидерът на "Хизбула" подчерта, че атаката на 7 октомври е била изцяло палестинска. По думите му на тази дата се е отбелязвал еврейски празник и всички войници около Газа са били "объркани и пияни и стояха будни до късно".

"Операцията беше скрита дори от други съпротивителни фракции, за да се запази нейната тайна, дори ние не знаехме за нея. Абсолютната секретност осигури забележителния успех, ционистите останаха изненадани", категоричен беше Насрала и отбеляза, че след атаката израелците сами са почнали да вярват, че държавата им е "по-слаба и от паяжина".

"Това събитие доведе до земетресение в ционисткото образувание, в психологическата, политическата и военната сфера и ще има последици за присъствието и бъдещето му", каза още лидерът на ливанското движение.

Той благодари на групировките в Йемен и Иран, които взимат участие в борбата срещу Израел: "Вземането на решения зависи от лидерите на съпротивителните фракции и Иран не ги оказва натиск, нито ги контролира, той просто ги подкрепя и зачита тяхната автономия".

Според Насрала Израел и съюзниците им още не са съумели да поемат инициативата, а "моралната подкрепа" на САЩ само разкрива слабостта на Тел Авив.

"Къде е Израел, който се хвалеше, че е най-силната армия в света? Къде са вашите въздушни сили? Къде са ви висококачествени оръжия? От първите дни "Израел" поиска нови оръжия от Съединените щати... Това силна държава ли е, която има способността да стои на краката си", попита риторично лидерът на "Хизбула".

По думите му цялата тази подкрепа от международното общество само доказва слабостта на Израел.

"Изглежда Израел не си взема поуки от миналото, особено що се отнася до войните им със съпротивата в Газа и Ливан. Поставят си високи цели, които не могат да постигнат, например те казват, че искат да премахнат "Хамас" или да премахнат военното му ръководство, което е невъзможна цел", смята още Хасан Насрала. 

Палестинският лидер припомни за войната от 2006 година, когато повече от 150 000 къщи са били разрушени, имало е хиляди заложници, но врагът е бил принуден да отстъпи от целите си.

"Случващото се в Газа разкрива глупостта на ционисткия режим, който убива само цивилни и разрушава джамии, църкви, болници и училища. Когато палестинският боец ​​тича към израелския танк и поставя бомба без никакъв страх, как врагът може да победи този вид войници? С извършване на кланета и убийства няма да постигнете нищо, освен повече съпротива", категоричен беше Насрала и продължи:

"Западът се опитва да ни каже, че имаме "демократична държава" като съсед, но истината е разкрита и техните лъжи са разкрити. Искате да подмамим нашите арабски и ислямски хора приемат за нормален този варварски ционистки режим, но нашите хора никога няма да бъдат заблудени. Ционистите твърдят, че израелските деца са били обезглавявани без доказателства, но мълчат за децата, чиито глави са били отрязани в Газа".

Лидерът на "Хизбула" подчерта няколко пъти, че за войната в Газа Израел е само инструмент, но истинският виновник е Америка, която спира примирието в ООН.

"Америка пречи на примирието в Газа. Америка се доказа като големия Сатана. Тя е отговорна за най-много кланета. От Хирошима, до Афганистан, до Палестина, до целия ни регион", подчерта Насрала и се обърна към американците с думите: "заплахите към нас няма да ви доведат до никъде".

Насрала определи битката в Газа като борбата на доброто срещу злото.

"Защитата на хората от Газа е акт на хуманност, всеки, който пише, повишава глас, протестира и т.н., е изпълнил своя дълг към човечеството. Всеки, който не подкрепя Палестина, трябва да преразгледа своята религия, ако има такава, и да преразгледа честта си, ако има такава", смята лидерът на "Хизбула".

И добави, че "тази война не е като предишните войни, а е решаващ исторически конфликт.

"Това, което идва след него, няма да бъде като това, което беше преди. Нашата отговорност е да спрем войната срещу Газа и "Хамас" да победи. Трябва ясно да поставим това като цел. Победата на Газа е победа на целия регион - в национален интерес на Сирия, Йордания, Египет и най-вече на Ливан", заяви Насрала и призова останалите арабски страни да спрат износа на петрол и хранителни продукти за Израел.

Насрала обясни още, че най-малкото, което арабските нации могат да направят, е да настояват за прекратяване на огъня, ако желаят да не се бият или да жертват нещо.

"Някои казват, че днес бих обявил нашата намеса, но ние се намесихме от 8 октомври. Бяхме изненадани като всички останали на 7 октомври, но се коригирахме. Някои искат да започнем пълномащабна война и за тях действията по северната граница може да се възприемат като ограничени, но определено не са", каза Насрала и продължи:

"Дори и досега да наричате действията ни ограничени, със сигурност няма да остане това, което наричате "ограничени", а това, което се случва сега, е безпрецедентно. "Хизбула" води истинска война от 8 октомври, въпреки това, което някои хора казват, и никой не може да усети какво наистина се случва, освен тези, които са в тази битка".

По думите му дали ще има ескалация, зависи от две неща - как ще се развие ситуацията в Газа и какво ще направи Израел по посока на Ливан.

"Всички опции са на масата на фронта в Ливан. Всички опции. И ние можем да предприемем, която и да е от тях, по всяко време Трябва да сме готови за всяко едно развитие в бъдеще. Ако Израел бомбардира нашите цивилни, ние ще бомбардираме техните цивилни, как ще действат те ще определи как ще действаме ние", категоричен е палестинският лидер.