При израелския удар по автомобил в южната част на Ливан са загинали три деца и баба им, съобщиха ливанските власти, а израелската армия заяви, че атака на "Хизбула" от Ливан е загинал израелски гражданин в Северен Израел, предаде Ройтерс.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" заяви, че е отговорила на израелския удар, при който са загинали три момичета на възраст между 10 и 14 години, като е изстреляла залп от ракети "Град" по град Кирят Шмона в Северен Израел.

Това е първият случай, в който "Хизбула" обявява, че е използвала това конкретно оръжие по време на четириседмичните сблъсъци с израелските сили, което подчертава риска от ескалация, отбелязват Ройтерс и БТА.

"Хизбула" подчерта в изявление, че никога няма да толерира нападения срещу цивилни граждани и че отговорът ѝ ще бъде "твърд и силен". "Врагът ще плати цената за престъпленията си срещу цивилното население", заяви депутатът от "Хизбула" Хасан Фадлала.

Израелските военни заявиха, че техните войски са нанесли удар по автомобил, "идентифициран като предполагаем транспорт за терористи" в Ливан и добавиха, че проверяват информацията, че вътре е имало цивилни.

Служебният премиер на Ливан Наджиб Микати определи случилото се като "отвратително престъпление". Министърът на външните работи Абдала Бу Хабиб заяви пред Ройтерс, че Ливан ще подаде жалба в ООН във връзка с убийството на цивилни, включително деца, при нападението.

"Хамас" съобщи, че отново е изстрелял ракети по Израел

Въоръжената ислямистка организация "Хамас" отново изстреля ракети по израелски градове и села тази вечер, като в района на Тел Авив няколко пъти прозвучаха предупредителни сирени, предаде ДПА.

Военното крило на "Хамас" пое отговорност за нападенията в "Телеграм". По първоначални данни никой не е бил ранен.

По данни на израелските военни от 7 октомври насам. когато "Хамас" нахлу в израелски селища, като уби над 1400 души и взе 240 заложници, от ивицата Газа са изстреляни над 8000 ракети по израелски градове и села. "Хамас", която управлява крайбрежния регион, пое отговорност за голяма част от тези нападения.

Организацията е класифицирана като терористична организация от САЩ, ЕС и Израел, припомня ДПА.