По думите на Либерман групировката е била подпомогната от Революционната гвардия на Иран.
„Израел е изправен пред световна терористична вълна, финансирана и организирана от Иран”, добави външният министър, цитиран от АФП.

По-рано същото обяви и израелският министър на отбраната Ехуд Барак.
"Мрежите на "Ал Кайда" и Световния ислямски джихад също действат", добави Барак, който спомена дълга поредица от неотдавнашни нападения или опити за нападения срещу израелци в чужбина, най-вече в Кения, Тайланд, Азербайджан, Грузия и Кипър.

"Стотици хиляди израелци се намират в чужбина и нашите разузнавателни служби са в контакт с чуждестранните си колеги, на които предават  информации", посочи израелският министър.
"Понякога има много големи успехи, но невинаги нещата вървят и трябва да продължаваме да живеем. Ще направим всичко възможно за намиране на извършителите на атентата в Бургас и техните спонсори", увери Барак.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран за бомбения взрив.

Иран осъжда енергично "всеки терористичен акт", заяви днес говорителят на външното министерство в Техеран.
"Ислямска република Иран, която е най-голяма жертва на тероризъм, смята, че да се застраши животът на невинни хора е... нечовешки акт и енергично го осъжда", подчерта говорителят Рамин Мехманпараст, цитиран от арабскоезичната телевизия "Ал Алам", предаде БГНЕС.

"Позицията на Иран е осъждане на всеки терористичен акт по света", добави той.

По-рано иранската държавна телевизия също отхвърли обвиненията, че Техеран бил замесен, съобщи Асошиейтед прес. В коментар, поместен на интернет сайта на телевизията, твърденията на Нетаняху и други са наречени "смешни" и "сензационни". Според иранската държавна медия израелските обвинения са опит за дискредитиране на Иран и негови съюзници като Сирия.
Засега няма официални изявления от иранските власти, отбелязва агенцията.

Радикалното шиитско движение „Хизбула” отрича съпричастност с атентата на българското летище, съобщи руската агенция Интерфакс, като се позовава на съобщение в ливанския вестник „Ан-Нашра”.

Съобщение цитира представител на организацията, според който „обвиненията на Израел будят смях, ние не воюваме срещу туристи”.