Базираните в ивицата Газа палестински групировки ("Ислямски джихад") и Израел се договориха за взаимно прекратяване на огъня от 22 ч. местно време (19 ч. по Гринуич) снощи, съобщиха световните агенции. 

Споразумението беше постигнато с активното посредничество на Египет, информира БТА. 

Според телевизия "Ал Джазира" международните посредници са представили нова формула за взаимно прекратяване на огъня, която включва "прекратяване на нападенията срещу цивилни граждани и бомбардировките на жилищни сгради".

От 9 май израелската армия провежда операция "Щит и стрела" в ивицата Газа, като нанася удари по военни обекти на "Ислямски джихад". Тази операция започна в отговор на масирания обстрел на еврейската държава седмица по-рано. По данни на здравното министерство в сектора, от началото на новата вълна израелски атаки в Газа от вторник до сега са убити над 30 палестинци и около 150 са ранени. 

Белият дом приветства новината за прекратяване на огъня между израелската армия и въоръжените палестински групировки в ивицата Газа и ролята на египетското правителство в преговорите. 

"Американските представители работиха в тясно сътрудничество с регионалните партньори, за да постигнат това решение, за да се избегне нова загуба на човешки живот и да се възстанови спокойствието едновременно за палестинците и за израелците", заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. 

След началото на влизането в сила на прекратяването на огъня, бяха изстреляни няколко ракети от ивицата Газа, но жертви не е имало, информира Франс прес. ДПА съобщава за стрелба в ивицата Газа. Сирени и взривове са се чули и в района на Тел Авив. Трима израелци са били ранени, докато са отивали към бомбоубежищата.