Израел за първи път използва си системата си за противовъздушна отбрана със среден обсег "Прашката на Давид" срещу ракети от ивицата Газа, съобщиха източници от израелската армия, цитирани от Ройтерс.

Източниците не дадоха допълнителни детайли за употребата на системата по време на сражения с бойци от ивицата Газа, в рамките на които палестинците са изстреляли около 270 ракети срещу територията на Израел.

"Прашката на Давид" е предназначена за свалянето на ракети, намиращи се на разстояние от 100 до 200 км, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Междувременно Израелската армия обяви, че при въздушен удар в южната част на ивицата Газа е убила командира на ракетното подразделение на палестинската групировка "Ислямски джихад" Али Гали, съобщи Асошиейтед прес.

Според съобщението Гали се е укривал заедно в апартамент в град Хан Юнис, когато той и още двама бойци са били убити при израелско въздушно нападение. Израелската армия твърди, че Гали е насочвал и участвал в ракетните атаки срещу Израел през последните месеци. От "Ислямски джихад" не са направили коментар на информацията.

В телевизионно обръщение израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел е нанесъл тежък удар върху групировката. Той предупреди обаче, че "този рунд не е свършил" и каза, че Израел ще реши кога спокойствието е възстановено, добавя БТА.

Това са най-тежките сблъсъци между Израел и палестинците от месеци. Според израелски представители над 400 ракети са били изстреляни от Газа към Израел до сряда вечер, като повечето са били свалени от противовъздушната отбрана. Според израелския министър на отбраната Йоав Галант около една четвърт от тях не са достигнали до Израел и са паднали вътре в ивицата Газа.

Израел твърди, че ударите му са насочени към инфраструктура на "Ислямски джихад" в ивицата Газа, но се съобщава за поне 10 загинали цивилни там - повечето деца и жени.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни към максимална сдържаност и осъди както причиняването на цивилни жертви от израелските удари, така и безразборния ракетен обстрел от Газа.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди причиняването на цивилни жертви в Газа като "неприемливо" и призова това "да спре незабавно" и всички страни да покажат максимална сдържаност, съобщи в сряда заместник-говорителят на Гутериш Фархан Хак, цитиран от Ройтерс.

"Израел трябва да се придържа към задълженията си по силата на международното хуманитарно право, включително пропорционалната употреба на сила, и да предприема всички възможни мерки за опазването на цивилните лица и обекти при провеждането на военни операции", заяви Хак.

Той съобщи, че Гутериш е осъдил и безразборните ракетни удари от Газа към Израел, които нарушават международното хуманитарно право и поставят в опасност палестински и израелски цивилни.

Съветът за сигурност на ООН се събра в сряда на закрито заседание, за да обсъди последното нарастване на насилието, а Египет започна усилия за посредничество за прекратяване на боевете.

Късно в сряда египетския телевизионен канал "Екстра нюз", който има тесни връзки с египетските сили за сигурност, обяви, че е посредничил за постигането на примирие. Израелски представители, пожелали анонимност, са потвърдили, че Египет се опитва да играе ролята на посредник за договаряне на спиране на огъня. Те са казали, че Израел ще направи оценка на ситуацията на основата на действията, а не на декларациите.

От своя страна "Ислямски джихад" обаче обяви, че ще продължи да изстрелва ракети, добавя БТА.