Всичките 16 души, обвинени в опит да свалят турското правителство по време на екологичните протести в парка Гези в Истанбул през 2013 г., бяха оправдани, съобщава ДПА.

62-годишният бизнесмен, филантроп и правозащитник Осман Кавала, който единствен беше зад решетките, беше освободен, след като прекара над две години в затвора.

Кавала, както и други двама обвиняеми - специалистът по детско развитие Йигит Аксакоглу и архитектът Мюджела Япъджъ, бяха изправени пред доживотна присъда без право на обжалване.

Ройтерс отбелязва, че делото предизвика силни критики от страна на западните съюзници и правозащитни организации.

В съдебната зала избухнаха аплодисменти, а някои хора се разплакаха, невярвайки на ушите си, когато решението беше обявено. Очакванията бяха за осъдителни присъди по делото, което се възприемаше като тест за правосъдието в Турция.

През декември Европейският съд за правата на човека призова за незабавното освобождаване на Осман Кавала, като заяви, че липсват убедителни доказателства, че е извършил престъпление. Той беше обвинен в опит за сваляне на правителството чрез организирането и финансирането на протести срещу тогавашния премиер Реджеп Тайип Ердоган. Кавала отхвърли тези обвинения.

Всички обвиняеми по делото бяха изпратени на съд заради предполагаемата им роля в протестите срещу правителствените планове за застрояване на парка Гези, разположен в близост до централния площад Таксим в Истанбул.

Полицията разпръсна със сила мирния протест за спасяване на зелената площ, където правителството искаше да построи търговски център. Потушаването на протеста отприщи национални антиправителствени протести, които продължиха няколко месеца.

Критици на управлението на Ердоган многократно са поставяли под въпрос независимостта на турските съдилища, особено след репресиите, последвали неуспешния опит за преврат през 2016 г. Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието казват, че съдебната система взема независими решения, отбелязва Ройтерс.