Ердоган прие късно снощи в резиденцията си в Анкара представители на демонстрантите в Истанбул няколко часа, след като им отправи ултиматум, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В продължилата близо четири часа среща повторил предложението си за референдум сред жителите на Истанбул за съдбата на парка.

"Искаме да знаем какво мисли населението на Истанбул, решението му е много важно за нас", каза след срещата Хюсеин Челик, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган.

Челик увери, че правителството не възнамерява да извършва строителни промени в парка "Гези", където от две седмици лагеруват между 2000 и 3000 души, преди населението да се е произнесло по въпроса в общински референдум.

В делегацията от 10 души имаше хора на изкуството и представители на граждански организации.

Ердоган в сряда вечерта разговаря близо пет часа с друга група представители на демонстрантите, които подбра, но съставът й не бе одобрен от част от протестиращите.

Малко след началото на сегашната среща полицията изстреля сълзотворни гранати срещу група от около 200 демонстранти в центъра на града близо до офисите на Ердоган.
Петима от демонстрантите бяха задържани. Полицията използва и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите.

В стремежа си да сложи край на продължаващите протести, Ердоган вчера отправи "последно предупреждение" към хилядите демонстранти, които продължиха да окупират "Гези".
Протестиращи обаче отхвърлиха ултиматума му, както и предложения референдум.

"Бийтълс" на "Таксим"

Протестът в Истанбул снощи се огласи от звуците на пиано.
Давиде Мартело, германски пианист от италиански произход, свири няколко часа на "Таксим".
Най-силни овации получиха хитовете на “Бийтълс”.

Мартело обикаля по света и изнася концерти. Той беше наскоро и в кв. "Столипиново" в Пловдив, за да подкрепи кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г.

Генерална стачка

Конфедерацията на синдикатите на служителите в обществения сектор (KESK) оповести, че при евентуална полицейска намеса в парка „Гези”, 240 хиляди служители ще напуснат работа и ще залеят площадите на територията на цяла Турция, предаде NTV, цитиран от "Фокус".
В Истанбул KESK ще навлезе в парка „Гези” със своите 40 хиляди членове.

KESK призовава всички служители в обществения сектор да станат активна част от протестиращите от 21 часа във всички провинции на страната и преди всичко на площад „Таксим”.