Първи административен съд мотивира отмяната с факта, че "местното население не е било попитано". Освен това магистратите са отчели факта, че "ръководният план на проекта нарушава съществуващите правила за опазване и идентичността на площад "Таксим" и на парк Гези", съобщават ежедневниците "Заман" и "Хюриет", цитирани от БГНЕС.

Министерството на културата обяви, че ще обжалва решението.

В разгара на кризата на 14 юни турският премиер Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ислямо-консервативното му правителство ще уважи крайното решение на съда по случая и че ще прекрати противоречивото преустройство дотогава.

На 31 май турската полиция се намеси със сила, за да евакуира стотици природозащитници от парка "Гези", които се противопоставиха на изкореняването на неговите 600 дървета в рамките на проект за преустройство на площад Таксим.

Проектът, защитаван от премиера Ердоган, предвижда възстановяване на стара османска казарма на мястото на парка и построяването на тунели, които днес са почти завършени, за да се превърне площадът в пешеходна зона.

Насилствената намеса на полицията предизвика гнева на много турци и превърна движението в защита на парка "Гези" в мащабен политически протест срещу правителството, което е на власт от 2002 г.

По данни на полицията около 2,5 милиона души са излезли на улицата в близо 80 града в страната в последните, за да поискат оставката на Ердоган. Той е обвиняван в авторитаризъм и желание да ислямизира турското общество.

При безпрецедентните протести загинаха четирима души, а близо 8000 бяха ранени, сочат данни на Асоциацията на турските лекари.