"Казах на министъра на вътрешните работи да прекрати протестите до 24 часа, без да наранява младежите", заяви премиерът Ердоган.

Това той каза след срещата си в сряда следобед с представители на Конфедерацията на турските търговци и занаятчии (TESK). Ердоган се срещна и с представители на протестиращите - делегация от 11 студенти, преподаватели и хора на изкуството.

Друга част от протестиращите обаче отказа участие в преговорите с обвинението, че на тях са поканени подставени лица.
 
След срещите вицепремиерът Хюсейн Челик обяви, че правителството може да постави въпроса за реконструкцията на парка "Гези" на допитване, защото единствено волята на народа имала значение.
Именно плановете за преустройството на парка запалиха искрата на народното недоволство.

Челик не даде подробностите за референдума, като заяви, че той може да бъде произведен в целия Истанбул или само в района близо до "Таксим".

Той обаче призова протестиращите да напуснат незабавно парк "Гези".

"Онези, които имат лоши намерения или искат да провокират и да останат в парка, ще се изправят срещу полицията", предупреди Челик, който е и заместник-председател на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието.

Въпреки призива му стотици антиправителствени демонстранти скандираха и пяха
до късно през нощта на емблематичния площад "Таксим" в Истанбул.

Освен промяна на проекта за парка, протестиращите искат правителството да накаже и отговорните за бруталните действия на полицията.

На срещата с делегацията на TESK Ердоган е коментирал следното:

Не използвахме юмрук срещу юмрука. От сега нататък силите за сигурност ще се държат по различен начин. Нямаме нужда някой да ни дава акъл от чужбина. Нека търговците и занаятчиите да бъдат бдителни. Лобито на лихварите действа. Дадох указания на министъра на вътрешните работи. В рамките на 24 часа да приключи с тези протести”.

Той отново обяви, че протестите в парка имат връзка със сили извън страната, добавяйки, че са замесени лобита и чужди медии, пишат турски медии.
Тези събития били предвидени като конспирации преди 3 месеца.

Получихме няколко доклада от разузнаването. Тези, на които казахме „една минута” сега са доволни”, добави Ердоган, намеквайки за възгласа „Една минута” по адрес на президента на Израел Шимон Перес на Икономическия форум в Давос през 2009 г.

Във вторник „Таксим” заприлича на бойно поле, набраздено от парлив дим, на което полицията разпръсваше десетките хиляди демонстранти, които скандираха „Ердоган, напусни” и „Съпротива”.


АНКЕТА: Подкрепяте ли протестите в Турция?

Снимки: Размирна Турция

Вижте какво запали протестите в Турция (видео)