Това заяви Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която бе изпратила наблюдатели на парламентарните избори в Русия, съобщиха от Франс прес и БТА.

"Вотът беше добре организиран, но качеството на процеса се влоши значително при преброяването на гласовете, което беше белязано от чести нарушения на процедурата. Имаше сериозни индикации за т.нар. допълване на урните с бюлетини", се посочва в изявлението на ОССЕ.

Организацията констатира също, че политическата конкуренция е била ограничена и несправедлива по време на предизборната кампания и изтъква липсата на независимост на изборните власти и на медиите. ОССЕ препоръчва да бъдат направени промени, за да може волята на народа да бъде уважавана.

От Парламентарната асамблея на Съвета на Европа пък изтъкнаха, че изборите са били технически добре подготвени из цялата територия на Русия, но са били белязани от сливането на ролята на държавата и на управляващата партия, от ограничена политическа конкуренция и от липсата на почтеност.

Президентът на Русия Дмитрий Медведев обаче заяви, че изборите са минали  честно и справедливо и не е използван никакъв административен ресурс, предаде ИТАР-ТАСС.

"Очевидно е, че изборите бяха принципно различни от онова, което всички бяхме виждали преди - по различни причини. Мога да споделя своите усещания: "Единна Русия" получи точно това, което има - ни повече, ни по-малко: в този смисъл става дума за честни, справедливи, демократични избори", заяви той.

Руският президент отбеляза също, че идеята за съставяне на "голямо правителство" след изборите не е "прекратила своето съществуване". По предложение на Владимир Путин - лидер на управляващата партия "Единна Русия", Медведев оглави нейната изборна листа. В "Единна Русия" обаче засега не знаят дали президентът планира да влезе в партията, посочва ИТАР-ТАСС.

Шефът на кремълската администрация Сергей Наришкин не изключи вчера възможността до месеци - след провеждането и на президентските избори в Русия през март 2012 г. Медведев да оглави "Единна Русия".

След преброяване на 95% от протоколите от избирателните комисии в национален мащаб управляващата партия в Руската федерация - "Единна Русия", води с 49,67%, като губи конституционното си мнозинство в Държавната дума. Комунистическата партия е на втора позиция с 19,13 на сто, "Справедлива Русия" е трета с 13,18 на сто, а на четвърто място са либералдемократите с 11,66 процента.

По-късно от Комунистическата партия обявиха, че ще внесат жалба във Върховния съд на Русия, за да протестират срещу масови измами и нарушения, предаде Франс прес. "Подготвяме жалба до Върховния съд на Русия. Ще я внесем, когато Централната избирателна комисия публикува официалните резултати от изборите", заяви Иван Мелников, заместник-председател на руските комунисти.

Партията ще внесе и жалби в местни съдилища срещу нарушения в най-малко 1600 избирателни бюра. Около 2000 жалби за нарушения на изборите са постъпили и в асоциацията за защита на правата на избирателите "Граждански контрол", предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съпредседателя на асоциацията Ярослав Терновский.