По данни от последното допитване на център СОЦИС, Киевския международен социологически институт и група "Рейтинг" милиардерът, подкрепил "Евромайдан" и прогонването на президента Виктор Янукович, ще бъде подкрепен от 34 на сто избиратели.

Дни по-рано друго проучване посочи, че той има 53,2% подкрепа.
Порошенко, който е собственик на концерна за сладкарски изделия „Рошен“, е бил външен министър и министър на икономиката в предишни правителства, включително при управлението на Янукович.

За лидера на "Баткившчина" и бивш премиер Юлия Тимошенко се очаква да гласуват 6,5%, а за банкера Сергий Тигипко (независим) - 5,8 на сто, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

11% от анкетираните заявили, че нямат желание да гласуват.

Преходните власти в Киев се надяват избирането на нов президент да донесе политическа стабилност след 5 месеца размирици, анексирането на Крим от Русия и проруските сепаратистки бунтове в Източна Украйна.

Киев ще мобилизира 55 000 милиционери и 20 000 доброволци за изборите.

Сепаратистите в Луганск и Донецк се заканиха да възпрепятстват вота в региона.

Местни наблюдатели смятат, че само една десета от изборните секции ще отворят на 25 декември в Донецка област, която е най-голямата избирателна област в страната.

Западни наблюдатели избягваха източните райони, контролирани от проруските бойци, коментира в. "Ню Йорк таймс". Това поставя под съмнение надеждността на резултатите от вота в тази част на страната.

Освен това над 60% от хората в Източна Украйна все още не са решили дали ще гласуват или не планират да гласуват на 25 май, според допитване на
Киевския институт по социология.

В Донецка област живеят 3,5 милиона гласоподаватели или близо 10 процента от гласоподавателите.
Общият брой на лицата с право да гласуват е 35 500 913 души. Изборите ще бъдат следени от 282 официални наблюдатели от 19 държави. Освен това 2502 наблюдатели ще изпратят 19 международни организации, а 1056 ще пристигнат само от Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) на ОССЕ.

Ако никой не спечели абсолютно мнозинство на първия тур, ще има втори между двамата кандидати с най-високи резултати на 15 юни.

Преди дни президентът Владимир Путин заяви, че Москва ще изтегли войските си от границата с Украйна, за да създаде благоприятни условия за провеждане на изборите.

Премиерът Дмитрий Медведев обаче каза, че Русия едва ли ще признае за легитимни вота в Украйна.

"Трудно е да си представим изборен процес в страна, където има наказателни операции в редица региони", коментира вчера и говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич.

Той отбеляза, че Украйна има проблеми с "принципа за всенародност" и отхвърли като "голословни" твърденията на Киев, че Москва се опитва да осуети изборите.