Рюте, цитиран от ИТАР-ТАСС, посочи, че това е най-добрият резултат в историята на партията му, предаде БТА. Анализаторите свързват този успех с проевропейската й позиция и подкрепата на политиката за строга финансова дисциплина.

Главният й съперник - Партията на труда, получава 39 места. Нейният лидер Дидерик Самсон вече поздрави Рюте с победата. В Щаба на лейбъристите все пак настроението е приповдигнато въпреки второто място, тъй като те са подобрили резултата си с цели 9 депутатски мандата в сравнение с предишните избори.

Третото място си поделят две партии, представляващи двата политически фланга. С по 15 мандата ще разполагат Социалистическата партия на Емил Румер, която запазва досегашното си представителство, и крайнодясната Партия на свободата на Герт Вилдерс, която е най-големият губещ на тези избори, тъй като е получила с 9 мандата по-малко от предишните.
Политолозите свързват неуспеха на крайната десница с призивите й за излизане от ЕС и отказ от еврото.

С 13 депутати в новия парламент ще разполага Християндемократически призив, с 12 - Демократи-66. Зелените губят 7 депутатски места и ще бъдат представени в новия парламент само с трима депутати. Новак с два мандата е партията "50 плюс", защитаваща правата на възрастните хора.

Избирателната активност е била 73 на сто - малко по-ниска от изборите през 2010 г., когато беше 75 на сто.

Още от края на Втората световна война нито една холандска политическа сила не е печелила абсолютно мнозинство в парламента, необходимо за съставянето на еднопартийно правителство. За парламентарно мнозинство са необходими най-малко 76 мандата. Очаква се и след тези избори формирането на правителствена коалиция да бъде трудно.

Пред симпатизанти снощи Герт Вилдерс призна поражението си. "Бих искал тази вечер да ви съобщя добри новини, но гласоподавателите си казаха думата и ние загубихме доста лошо", призна Вилдерс, цитиран от АП. Той обаче се зарече да продължи борбата и да защити Холандия от Европа, от масовата имиграция и от създаването на европейска супердържава.

Постигнатото от Вилдерс на този вот показва, че той няма да участва в бъдещото правителство, но това едва ли ще му попречи да играе главна роля на политическата сцена и да критикува остро политиките, които смята, че противоречат на интересите на Холандия, посочва агенцията.
Като досегашен член на кабинета крайнодясната партия се противопоставяше на приемането на България и Румъния в Шенген

Двете страни са жертва на политическите игри в Холандия. Превес вземат популизмът и национализмът и това отнема справедливия ни шанс за Шенген. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков за холандския вестник De Telegraaf.
"Холандия променя в движение правилата на играта поради предизборни причини", роптае българският вицепремиер. Той изрази желание на европейската лидерска среща на върха през октомври Холандия да оттегли възраженията си, отбелязва още изданието.
"Какъвто и да е кабинетът, тук става дума за порядъчност", казва министърът, имайки предвид бъдещото коалиционно правителство в Холандия и посочва, че страната му отдавна е изпълнила изискванията за присъединяване.