Това заяви руското посолство във Вашингтон, цитирано от ТАСС. Според дипломатите на Москва САЩ се месят и в изборите в България.

Комюникето е по повод изслушването на номинирания за нов държавен секретар Майк Помпейо в Сената. Посолството отбелязва, че по време на изслушването отново са прозвучали “недоказани обвинения срещу Русия за намеса в американските изборни процеси”.

Руското посолство във Вашингтон обвинява САЩ, че “редовно нарушават суверенитета на други страни, намесват се във вътрешните им работи. Любима тактика на американските разузнавателни служби е намесата в изборните процеси в чужди държави и осъществяване на преврати с цел сваляне на нежелани режими”.

По думите на руските дипломати “има документално потвърдени факти за намеса на САЩ в избори в Албания, Аржентина, Бразилия, България, Великобритания, Хаити, Гвиана, Гватемала, Гърция, Доминиканската република, Индонезия, Исландия, Иран, Коста Рика, Камбоджа, Лаос, Ливан, Малайзия, Мавриций, Малта, Непал, Никарагуа, Панама, Перу, Румъния, Сан Марино, Словакия, Сомалия, Тайланд Украйна, Уругвай, Чили, Шри Ланка и Ямайка”.

От гледна точка на Помпейо едва ли не всички действия на Москва на международната арена сега са насочени към “подкопаване на демокрацията на Запад” и Вашингтон не може да позволи Русия да реализира възможното си желание да стане нов световен лидер.