Италия отложи отварянето на ски курортите си за 18 януари спрямо първоначално планираната дата - 7 януари. Това съобщи днес здравното министерство, изтъквайки безпокойството на правителството от продължаващите коронавирусни инфекции, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Също като много европейски страни, Италия затвори ски пистите си по време на коледните и новогодишните празници като част от пакет от мерки, целящи да ограничат разпространението на КОВИД-19.

Макар броят на всекидневните случаи да спадна от около 40 000 в средата на ноември до малко над 20 000 в момента, през последните дни заразата започна да се разраства и стотици хора продължават да умират всеки ден. Официалният брой на починалите до момента в Италия е около 75 000 - най-високият в Европа и пети в света, отбелязва Ройтерс.

Днешните данни на италианското министерство на здравеопазване сочат още 364 починали вследствие на коронавирус спрямо 462 вчера.

Днес са отчетени и 11 831 новозаразени спрямо вчерашните 22 211.

Ведомството уточни, че затварянето на ски курортите е удължено по искане на регионалните лидери и следва съвета на здравните експерти.

Вечерен час от 18 ч. пък влиза в сила от днес в 15 департамента на Франция, където дори в новогодишната нощ противоепидемичните мерки не бяха разхлабена, съобщи БНР.

За над 6 000 000 французи първата новина за годината не е приятна: вечерният полицейски час за тях от днес започва от 18 вместо от 20 ч. До 6 сутринта те няма да могат да напускат домовете си освен по здравословни и служебни причини, удостоверени с декларация. Днес и утре има изключения за завръщащите се от ваканция.

Мярката засяга райони в Източна Франция, където епидемията бушува най-силно и броят на заразените надвишава 200 на 100 000 жители. Други 5 департамента с в повишено внимание, засега Париж е извън тях.

Говорителят на правителството Габриел Атал не посочи дата за край на ограниченията, те ще траят "необходимото време", въпреки че обеща равносметка след една седмица.

По думите му вирусът продължава да циркулира из страната в различни степен за в различните райони.

До Нова година Франция не успя да овладее темпото на заразата с близо 20000 случая с Covid-19 за денонощие, в същото време остава на опашката по отношение на ваксинациите. В новогодишната нощ улиците бяха пусти, въпреки че полицията се разправяше с нарушения като незаконно парти с над 2000 души.

В същото време Брекзит остана в сянката на пандемията от коронавируса във Великобритания, където случаите на заразявания продължават да нарастват въпреки строгите мерки. Правителството планираше подновяване на занятията в училищата след зимната ваканция, но сега се съгласи те да бъдат затворени в най-сериозно засегнатите райони.

Натискът върху правителството да затвори всички училища в Англия за две седмици от понеделник се засилва неимоверно много. Профсъюзите на учителите призоваха да се премине към онлайн обучение, заради новия щам на Covid-19, който се разпространява много бързо и както показват някои данни особено в училищата. Директори на училища дори започнаха съдебна процедура срещу министрите с искане да им бъде предоставена информация на базата на какви данни е взето решението за подновяване на учебните занятия.

Много основни училища ще бъдат отворени в понеделник, но това няма да стане в Лондон, който е едно от най-големите огнища на заразата.

Междувременно националното здравеопазване предупреди, че очаква случаите на заразявания да нараснат още повече през следващата седмица като пряк резултат от неспазването на ограниченията по време на новогодишната нощ. Това се случва на фона на това, че Великобритания днес отбеляза нов еднодневен рекорд по новозаразени с Ковид-19 с 57 725 нови случая, много от които се приписват на новия щам на вируса, за който се допуска, че може да е по-заразен, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Това е пети пореден ден с по над 50 000 заразени, близо двойно повече отколкото преди две седмици.

За последните 24 часа са регистрирани и 445 нови смъртни случаи, с което общият им брой става 74 570, втори най-висок показател в Европа след Италия.