Над 120 гръцки предприемачи днес ще се присъединят към гръцкия премиер Алексис Ципрас в неговото значимо посещение в Скопие и срещата с премиера на Северна Македония Зоран Заев, съобщава МКД, на която се позова БТА. От около 300 предприемачи, които в момента инвестират в Северна Македония, една трета днес ще бъдат в бизнес делегацията, която ще придружава гръцкия премиер Ципрас в опит за разширят своето бизнес присъствие в страната.

Според Йоргос Стериулис, председател на Ентерпрайз Гърция, бизнес делегацията на гръцкия премиер ще представи всички сектори като енергетика, производство за широко потребление, туризъм, високи технологии, земеделска продукция. Около половината от делегацията е от северния гръцки регион Македония, заяви шефът на Ентерпрайз Гърция, изтъквайки, че и текстилът, и производителите на алуминий са сред представените компании.

Пристигат големи компании с милиарди годишни приходи, заяви Зоран Заев за Франс прес преди срещата и спомена гигантите "Мотор Ойл" и "Митилинеос". Гръцките компании вече обещаха, че ще инвестират над 500 милиона евро в енергийния сектор на Северна Македония плюс други инвестиции в строителството и земеделието. Република Северна Македония ще има огромни придобивки от договора, за който вярвам, че ще се види във всяка област на икономиката, заяви Заев.

Предвидени са двустранни срещи, междуправителствено заседание и съвместна пресконференция. Трябва да се подпишат шест договора, сред които план за действие за засилване на сътрудничеството, договор за сътрудничество в отбраната, меморандум за сътрудничество в евроинтеграцията, меморандум за разбирателство на македонското министерство на транспорта и съобщенията и съответния ресор в Гърция, както и за развитие на пътната и железопътната инфраструктура и споразумение за граничен пункт. От 9,30 до 20 часа ще бъде въведен специален транспортен режим в центъра на Скопие.

Ако моето правителство се страхуваше от политическата цена, нито щеше да може да извади страната от кризата и икономическите програми, нито да намери решение за осигурителната система, нито да се справи с бежанската криза, нито да реши спора с името, нито да лансира необходимия диалог с Турция въпреки големите трудности, нито да направи радикалните промени, които бяха необходими в областта на човешките права. Това заяви преди посещението си в Скопие в интервю за МИА и някои медии от Северна Македония премиерът на Гърция Алексис Ципрас, цитиран от "Независен весник".

В разговор с кореспондентката на МИА в Атина Алексис Ципрас подчерта, че посещението е от историческо значение и е базирано на нова стратегическа визия за двете страни. Той разкрива, че ще дойде с 10 министри и ще се подпишат редица договори в различни области. Ципрас заяви, че Гърция и Северна Македония трябва да бъдат партньори и съюзници. Той отправи послание, че Атина трябва да има стабилен и сигурен северен съсед, а Скопие има нужда от силен съсед, който да подкрепя неговите стъпки към европейска перспектива, пише "Независен весник".