Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството в Истанбул за втори пореден ден, за да изразят недоволството си от съдебно решение, което може да доведе до отстраняване от длъжност на популярния кмет на града и забрана за кандидатирането му в изборите догодина, предаде Асошиейтед прес.

Съд в Истанбул вчера призна за виновен 52-годишния кмет Екрем Имамоглу за обида към членовете на Върховния избирателен съвет на Турция.

Той беше осъден на две години и седем месеца затвор, и му беше наложена политическа забрана, информира БТА.

Опозиционни партии, които поставиха под въпрос независимостта на съдилищата при управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, твърдят, че процесът срещу Имамоглу е опит да бъде елиминиран ключов опонент на Ердоган на предстоящите избори.

Кметът планира да обжалва присъдата и се очаква да остане на длъжността си, докато делото се разглежда от по-висша инстанция.

Ердоган, който е на власт от 2003 г., първо като премиер, а след това и като президент, се стреми към нов петгодишен мандат на поста на президентските избори, насрочени за юни. Рейтингът на одобрението към него обаче отчита спад, на фона на икономически сътресения и растяща инфлация.

Алианс от шест опозиционни партии, включително лявоцентристката Народнорепубликанска партия на Имамоглу, все още не е номинирал кандидат, но проучванията сочат, че кметът има потенциал да победи Ердоган.

Лидерите и представители на шестте партии участват в днешния митинг в подкрепа на Имамоглу, чието осъждане предизвика международни реакции.