Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу, популярен опонент на президента Реджеп Тайип Ердоган, бе осъден на 2 години и 7 месеца затвор за обида на официални лица - членовете на Върховния избирателен съвет на Турция, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Кметът на града с най-голямо население в Турция, който е представител на основната опозиционна Народнорепубликанска партия, беше изпратен на съд във връзка с реч през 2019 г., в която казва, че тези, които са анулирали местните избори в Истанбул по онова време, са "глупаци". 

Екрем Имамоглу коментира, че днешната му присъда е политическа и незаконна и е знак за настоящите условия в страната, допълва Ройтерс. Съдът наложи на Имамоглу и политическа забрана, която може да доведе до отстраняването му от длъжност.

Адвокатът му Кемал Полат заяви за АФП, че Имамоглу ще обжалва присъдата.

Екрем Имамоглу спечели местните избори през 2019 г. с малкa преднина пред своя съперник от управляващата Партия на справедливостта и развитието и след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с по-голяма подкрепа.

В речта си тогава Имамоглу заяви: "Тези, които анулираха изборите на 31 март, са глупаци".

Обвинението предвижда максимална присъда до четири години затвор, отбелязва Ройтерс.

Критиците твърдят, че делото срещу Имамоглу е опит да бъде елиминиран ключов опонент на президента Ердоган. В Турция предстои да се проведат президентски и парламентарни избори през юни 2023 г.

Кметът отрече да е обиждал високопоставени официални представители в речта си от 4 ноември 2019 г., в която определя като "глупост" анулирането на легитимни избори, посочва АП.

Имамоглу настоя, че думите му са били отговор към вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който го е нарекъл "глупак" и го е обвинил, че е критикувал Турция по време на посещение в Европейския парламент.

Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си от присъдата срещу популярния кмет.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия, съкрати посещението си в Германия, за да се върне в Турция и да изрази подкрепата си към Имамоглу.

По-рано по време на процеса съдът изслуша показанията на прессекретаря на Имамоглу Мурат Онгун и друг негов сътрудник, които потвърдиха, че думите на кмета са били отговор към Сойлу.

"Нито преди, нито след това събитие, дори на 6 май (2019 г.), когато изборите бяха анулирани, не съм чувал никакви негативни думи от Екрем Имамоглу, отнасящи се до членовете (на Върховния избирателен съвет)", е посочил Онгун."Всички негови изявления бяха насочени срещу политически фигури".

Във видео, публикувано в социалните мрежи обаче, вътрешният министър Сюлейман Сойлу настоява, че думите на кмета са били насочени към членовете на избирателния съвет, които са анулирали изборите.