Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер се обяви за издигане на повече гранични бариери по външната граница на Европейския съюз. "Най-после трябва да счупим табуто "огради", заяви той преди срещата на върха в Брюксел, цитиран от електронния сайт на австрийските радио и телевизия ОРФ и БТА.

Според Нехамер България има нужда от ограда, която да бъде подкрепена със средства на Европейския съюз. Австрийският канцлер допълни, че е водил "тесни разговори" с държавните глави на България и Румъния, двете страни, срещу които Австрия наложи вето за влизане в Шенгенското пространство.

Българският президент сам отбеляза, продължи канцлерът, че е необходимо да се укрепи оградата на границата с Турция.

По собствени данни София се нуждае за тази цел от около два милиарда евро, пише ОРФ.

Австрийската министърка по европейските въпроси Каролине Едщадлер пък е говорила снощи по телевизионния канал на вестник "Кроне" за необходимостта от "физически бариери" за защита на външните граници.

"Оградите не са нищо ново. Но досега държавите бяха оставени сами, Европейската комисия не отпускаше средства.", каза още Нехамер предвид бариерите на гръцко-турската граница.

България е изпълнила през 2011 година всички необходими технически критерии, цитира ОРФ реакцията на българския президент Румен Радев на австрийското вето и добавя, че всяко възражение на засегнатите държави е вътрешнополитически мотивирано.

Материалът цитира и реакцията на опозиционни партии по този въпрос. Ръководителката на парламентарната група на Партията на зелените Зиги Маурер заявява в съобщение за пресата: "Що се отнася до външните граници на Европейския съюз, то трябва да са възможни две неща: ред и хуманност. Ако Европейският съюз подкрепя държавите си членки при граничния контрол, то това да изпълнява тази цел. Призивът "постройте зидове около Европа", отправен от вътрешната държава Австрия допринася повече за полемика в дебата, отколкото за намиране на решение".

Възмущение изразяват и представители на опозиционната партия НЕОС. Евродепутатката Клаудия Гамон е на мнение, че това предложение "а ла Тръмп" ще доближи Австрия още повече към десните популисти като унгарския премиер Виктор Орбан и ще я изолира от останалите държави в Европейския съюз.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте пък коментира, че иска от България да приключи механизма за мониторинг на Шенгенската информационна система и нова оценка по Механизма за сътрудничество и проверка.

Това може да се направи до лятото и ако има положително развитие, България може да се присъедини към Шенген.

"Както казах преди, не казваме "не", а "не сега". Трябват ни още две неща от България - да приключи механизмът за мониторинг на Шенгенската информационна система и второ, нова оценка по механизма за сътрудничество и проверка. Това може да се направи до лятото и ако има положително развитие, България може да се присъедини към Шенген", добави Рюте преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Унгарската президентка Каталин Новак обаче смята, че решението Румъния и България още да изчакат, преди да влязат в Шенгенското пространство, не е в интерес на ЕС, а бившият премиер на Чехия Андрей Бабиш каза, че в тази зона трябва да бъдат приети и страни, които не са членки на ЕС, като Сърбия, предаде агенция Бета.

След съвместна обиколка на временните гранични бариери на сръбско-унгарската граница с Бабиш и президента на Сърбия Александър Вучич Новак каза, че България и Румъния трябва да се присъединят към Шенгенската зона възможно най-скоро, за да защитават значително по-ефективно външната граница на ЕС откъм посоките, от които основно идват нелегалните мигранти.

"Радваме се, че Хърватия ще се присъедини към Шенгенската зона, защото това е важно за нас като съседна страна, но не се радвам на решението Румъния и България да чакат още преди да влязат, защото това не е в интерес на ЕС", каза Новак.

Бабиш, който е кандидат на предстоящите президентски избори в Чехия, каза, че Сърбия не е член на ЕС, но "трябва да бъде част от Шенгенската зона, защото активно участва в решаването на проблема" с нелегалната миграция.

"Необходимо е да приемем колкото може повече държави в Шенгенското пространство. Не разбирам защо страни извън ЕС не могат да бъдат в Шенгенската зона, тъй като техните гранични служители и полицаи биха могли да допринесат за решаването на проблема с нелегалната миграция", каза Бабиш.

Той критикува ЕС, че дава на Унгария значително по-малко средства за справяне с миграцията, отколкото на страните в Южна Европа.