Двамата лидери обсъдиха в Берлин бъдещето на европейската интеграция, отношенията на Великобритания с Европа след Брекзита и "уникалните отношения" на Ирландия с Великобритания като неин западен съсед и бивша колония.

"Ако Великобритания има достъп до общия пазар, нещата до голяма степен ще останат същите. Но това ще коства някаква цена", каза Кени, цитиран от ДПА и БТА.

Ирландският премиер има предвид свободното движение на хора, което се приема като задължително условие на ЕС в бъдещите преговори по Брекзита.

Има и много практически въпроси, които трябва да се вземат предвид за Ирландия, каза Кени и посочи, че стотици хиляди ирландци, живеещи от двете страни на Ирландско море (тоест в Република Ирландия и във Великобритания), зависят от британската икономика в работата си.

Ще е трудно да се дадат числа в момента, но според някои икономически прогнози Ирландия ще е най-тежко засегнатата страна, добави той.

По отношение на мирния процес в Северна Ирландия Кени заяви, че дългогодишният конфликт между католици и протестанти е оставил "много крехко наследство" и че усилията за съхраняване на мира и стабилността в Северна Ирландия трябва да продължат.

"Мирът никога не трябва да се приема като нещо гарантирано. Затова непрекъснато напомням на хората колко ценен е Европейският съюз, който сам по себе си е един мирен процес", изтъкна ирландският премиер.

Меркел заяви, че Ирландия има важен глас в ЕС и че страната поддържа добри отношения с Германия. Оставащите 27 страни от ЕС ще трябва да обсъдят бъдещето на съюза "и ирландският глас ще бъде чут наравно с другите", каза тя.

Меркел отбеляза, че задачата на Тереза Мей като премиер на Великобритания ще бъде да реши какви отношения иска да изгради нейната страна с Европейския съюз след историческото решение на британците да го напуснат, предаде Ройтерс.

Мей ще поеме премиерския пост от Дейвид Камерън в сряда, 13 юли.

АНКЕТА: Да има ли и у нас референдум по еврочленството?