САЩ обявиха елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция за чуждестранна терористична организация, съобщи днес американският президент Доналд Тръмп. Така за първи път Вашингтон официално обявява военни на чужда страна за терористична организация, предаде Ройтерс.

САЩ още отпреди бяха вкарали в черния си списък десетки юридически лица и хора заради връзки с корпуса, но не и самият корпус като цяло.

"Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) е основното средство на иранското правителство за насочване и осъществяване на глобалната му терористична кампания", каза Тръмп. С днешното обявяване се "дава ясно да се разбере какви са рисковете от това да се прави бизнес с КГИР или да се оказва подкрепа на КГИР", добави той.

"Ако правите бизнес с КГИР, вие ще финансирате тероризма", посочи Тръмп.

Представител на елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция

Снимка: Getty Images

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, остър критик на Иран, настояваше за тази промяна в американската политика като част от твърдия подход на правителството на Тръмп към Техеран.

След изявлението на Трмъп днес той призова всички компании и банки по света да прекъснат всякакви финансови връзки с Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който бе включен в американския списък на "терористичните" организации, предаде АФП.

Иранският режим вече не само е определян като "поддръжник на тероризма", но самият той е замесен в терористични действия, заяви Помпейо.

Целта е да направим гвардейците на революцията "радиоактивни" за всички техни евентуални чуждестранни партньори, поясни координаторът на САЩ за антитерористичната борба Нейтан Сейлс.

Всяка "материална подкрепа" за това иранско правителствено подразделение, определено от САЩ като "мафия", ще се смята за "федерално престъпление", допълни той.

Преди една година Помпейо обяви 12 драконовски условия, с чието изпълнение бе обвързано отслабването на натиска върху Техеран. Той заяви, че окончателната цел на администрацията на президента Доналд Тръмп остава "промяна в поведението" на иранския режим, обвинен, че "дестабилизира" Близкия изток.

Специалният пратеник на Вашингтон за Иран Брайън Хук подчерта, че преди две години правителството е наложило 25 пакета от санкции срещу ирански организации. Днешният е само нова глава и ще има и други, предупреди той.

Критици предупредиха, че това решение може да изложи въоръжените сили на САЩ и служителите на американското разузнаване на опасност от подобни действия от страна на неприятелски правителства.

Представители на елитното иранско военно подразделение Корпуса на гвардейците на Ислямската революция

Снимка: Getty Images

Не закъсня и реакцията на Иран.

Висшият съвет за национална сигурност на Иран е внесъл американските въоръжени сили в списъка си с терористични организации. Това съобщи иранската телевизия Прес Ти Ви на страницата си в Туитър, предадоха световните агенции, като се позоваха на ирански медии.

"Иранският Висш съвет за национална сигурност категоризира американските военни сили като терористична организация", се казва в съобщение на телевизията Прес Ти Ви, цитирано от Ройтерс.

В изявление на Висшия съвет, цитирано от агенция Фарс, се уточнява, че САЩ са дефинирани като страна, която поддържа тероризма, а американското Централно командване и всички негови сили са дефинирани като терористична структура, допълва Асошиейтед прес.

В изявлението, цитирано от агенция Ирна, се уточнява, че става дума за "реципрочна мярка" срещу "незаконното и безсмислено" решение, обявено от Вашингтон по-рано днес, предаде Франс прес.

В изявлението, цитирано от иранската държавна телевизия, се казва, че решението на Вашингтон е голяма заплаха за регионалната и международна стабилност и мир, допълва Ройтерс.

По-рано в писмо до иранския президент Хасан Рохани иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф поиска включването на американските сили в Близкия изток в иранския списък на "терористичните групи" като ответен отговор на САЩ, съобщи официалната агенция ИРНА, цитирана от АП.

Във връзка с решението на САЩ Зариф изпрати и протестно писмо до швейцарското посолство в Техеран, което представлява американските интереси в Иран.

Решението на Вашингтон относно иранския Корпус беше приветствано от израелския премиер Бенямин Нетаняху и от Бахрейн, допълват Франс прес и Ройтерс. Решението беше разкритикувано от Сирия.