Френският президент Еманюел Макрон призова днес Иран незабавно да се откаже от решението си да надвиши предвидения в иранското ядрено споразумение лимит на запасите от обогатен уран, предаде ДПА, цитирана от БТА. Иран трябва също така да се въздържа от каквито и да било други мерки, които биха били в нарушение на подписаното през 2015 г. споразумение, се казва в изявление на Елисейския дворец. Макрон заяви, че с тревога следи случващото се.

Надхвърлянето от Иран на разрешения лимит на запасите му от обогатен уран е първата сериозна стъпка на Ислямската република в посока нарушаване на ядреното споразумение от 2015 г., откакто САЩ се оттеглиха едностранно от сделката миналата година и повторно въведоха тежки икономически санкции срещу Иран. За надхвърления лимит съобщи вчера Международната асоциация за атомна енергия (МААЕ).

Китай изрази съжаление за допуснатото от Иран нарушение на споразумението, но посочи, че причината за напрежението е кампанията на Съединените щати за оказване на натиск върху Техеран, предаде Асошиейтед прес. Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан каза днес пред журналисти, че Пекин ще продължи да изпълнява иранското ядрено споразумение и призова страните по него да проявят сдържаност, за да бъде сделката съхранена.

Русия призовава Иран да прояви сдържаност във връзка със ситуацията около ядрената сделка и да изпълнява ключовите й положения, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. "Призоваваме иранските си колеги да проявят сдържаност и в никакъв случай да не се поддават на емоциите. Европейските си колеги призоваваме да изпълнят обещанията си и задълженията си, като направят така, че създаденият от тях механизъм да стане наистина ефективен, и да гарантират правата на Иран във връзка с резолюцията на ООН в сферата на търговско-икономическите връзки", каза Лавров.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Иран, че "си играе с огъня", предадоха Франс прес и Ройтерс.

Попитан по време на събитие в Белия дом дали има послание за Иран, Тръмп отговори, че няма. Иран знае какво прави и "си играе с огъня", подчерта в същото време президентът на САЩ.

По-рано Белият дом даде да се разбере в комюнике, че Съединените щати "никога няма да позволят на Иран да разработи ядрени оръжия.

"(Иранският) режим трябва да се откаже от своите ядрени амбиции и от злонамерено поведение", призова американското президентство. Белият дом потвърди намерението на Съединените щати да продължат кампанията си на "максимален натиск" върху Иран, "докато неговите ръководители не променят начина си на действие".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху призова Европа да наложи автоматични санкции на Иран заради това, че е надхвърлил разрешения от иранското ядрено споразумение лимит на запасите си от обогатен уран, предаде Ройтерс.

"Казвам още веднъж, че Израел няма да позволи на Иран да разработи ядрени оръжия. Днес се обръщам към всички европейски страни да застанат зад поетите от тях задължения. Ангажирахте се да действате в момента, когато Иран наруши ядреното споразумение, ангажирахте се да задействате механизъм за автоматични санкции, създаден в Съвета за сигурност на ООН", каза Нетаняху в разпространено от канцеларията му комюнике.

Как Техеран престъпи лимита

Запасите на Иран от обогатен уран са надхвърлили лимита от 300 кг, предвиден от ядреното му споразумение със световните сили, каза вчера външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс. Той потвърди, че Иран е превишил ограничението от 300 кг уранов хексафлуорид (UF6). Според говорителя на външното министерство Абас Мусави, обаче, стъпките, които Иран предприе към излизане от ограниченията и ангажиментите си по споразумението от 2015 г. са "обратими".

Обогатяването на уран до ниско равнище от 3,6 процента е първа стъпка в процес, който може да позволи на Иран да натрупа достатъчно високообогатен уран за създаване на боен ядрен заряд.

Миналата сряда МААЕ удостовери, че Иран има около 200 кг нискообогатен уран, малко под разрешения със споразумението лимит от 202,8 кг, съобщиха за Ройтерс трима дипломати, които следят работата на агенцията.