Техеран ще трябва да задържи британски петролен танкер, ако иранският танкер, който беше задържан в Гибралтар по-рано тази седмица, не бъде освободен незабавно, заяви висш командир от Корпуса на гвардейците на ислямската революция.

Британски морски пехотинци задържаха супертанкера "Грейс 1", заради опит да достави петрол в Сирия в нарушение на санкциите на ЕС, припомня Ройтерс.

Ако Великобритания не освободи иранския кораб, иранските власти са длъжни да задържат британски танкер, написа в Туитър ген.-майор Мохсен Резаи, който е също така секретар на Съвета за целесъобразността (влиятелен консултативен орган при върховния лидер на Иран).

В 40-годишната си история Ислямската република Иран никога не е започвала първа война, но и никога не се е колебала да отвърне на заплахите, заяви Резаи.

Техеран поиска от Лондон да освободи незабавно задържания край Гибралтар ирански танкер, определяйки задържането му като "пиратство". Корабът е бил в международни води по време на британската акция, съобщават от Техеран.

Междувременно съветникът по националната сигурност на САЩ, Джон Болтън, нарече "отлична новина" задържането на иранския танкер край Гибралтар.

"Америка и нашите съюзници ще продължат да пречат на режимите в Техеран и Дамаск да печелят от тази незаконна търговия", добави той.

Иран извика вчера британския посланик в Техеран, за да изрази недоволството си от задържането на танкера, плаващ под панамски флаг.

Според испанския външен министър Жозеп Борел операцията е била извършена след искане, отправено от САЩ към Обединеното кралство. Гибралтар е британска територия.