Иранската Революционна гвардия съобщи, че е задържала чуждестранен танкер с 12-членен екипаж, който според нея извършвал контрабанда на петрол в Персийския залив, предаде Асошиейтед прес, като се позова на иранската държавна телевизия.

Това става само дни след като петролен танкер, базиран в Обединените арабски емирства, изчезна от системите за проследяване в ирански териториални води. Плаващият под панамски флаг танкер МТ "Риа" престана да предава данни за местоположението си през нощта в събота близо до остров Кешм, на който има Революционната гвардия има база, отбелязва АП, позовавайки се на данните на сайта "Маритайм трафик".

Иранската телевизия не уточни от коя страна е плавателният съд, за който съобщи днес, но каза, че той е бил задържан в събота южно от иракския остров Ларак в Ормузкия проток. Чуждестранният екипаж е заподозрян в контрабанда на около 1 милион литра гориво от ирански контрабандисти на чуждестранни купувачи, съобщи държавната медия.

Според иранските военни задържаният съд е същият, който те изтеглили на буксир в събота, след като подал сигнал за бедствие, посочва Ройтерс.

Информацията за задържан от иранската Революционна гвардия съд противоречи на изявлението на говорител на иранското външно министерство от вчера, че Иран е оказал помощ на чуждестранен петролен танкер с неизправност.

Междувременно генерал Кенет Маккензи, който оглавява Централното командване на въоръжените сили на САЩ, заяви днес, че обсъжда с други страни свободата на корабоплаването в Персийския залив и че ще работи енергично за намиране на решение, което да гарантира свободното преминаване, предаде Ройтерс.

Маккензи говори на обща пресконференция в Рияд със саудитския генерал принц Фахд бин Турки, командващ оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция, която се бие срещу подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен.

Запитан дали Саудитска Арабия ще има роля в предложената международна коалиция за морска сигурност, принц Фахд каза, че кралството ескортира кораби в Червено море. "Правим това в протока Баб ел Мандеб", допълни той.