Техеран възнамерява да преследва съдебно американския президент Доналд Тръмп за убийството на генерал Касем Солеймани, който командваше специалните сили на Ал-Кудс от Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC, елитни части на иранските въоръжени сили). Това заяви председателят на Върховния съд на Иран Ибрахим Раиси.

"Нарушаването на закона ще бъде преследвано. Трябва да посочим президента на САЩ като основен обвиняем", цитира Раиси агенция Фарс в понеделник, 13 януари, предаде ТАСС. "Няма да оставим това така, той трябва да бъде осъден на международната сцена."

Според Раиси, "този въпрос трябва да бъде решен от Съвета по правата на човека (организация при Върховния съд на Иран - бел. ТАСС) и Министерството на външните работи". "Убийството на Солеймани беше нарушение на всички възможни закони, защото той беше символ на борбата срещу тероризма и подкрепата за потиснатите", каза магистратът.

Главният съдия на Върховния съд не уточни пред кой конкретен международен орган се предвижда да бъде подадена жалбата срещу американския президент.

По-рано Али Ширази, представител на иранския духовен водач аятолах Али Хаменей в "Ал Кудс", заяви, че иранските сили още не са приключили с отмъщението за убийството на Касем Солеймани.

Американски военни сред разрушенията в базата в Ирак, ударена от ирански ракети

Снимка: AP/БТА

"Още не сме приключили с отмъщението към враговете за убийството на Солеймани и неговите сподвижници", цитира днес иранската агенция Фарс изявлението на Ширази. По думите му е възможно ответните мерки да се предприемат не само от Иран, а и от "фронта на съпротива", както Техеран нарича всички проирански групировки в региона, които се борят със "световния империализъм".