Шиитската партия Хизбула стана инициатор на издигането на паметник в южната част на Ливан на иранския генерал Касем Солеймани. По информация на телевизия "Ал Хадас" планирано е било откриването на паметника да съвпадне с днешното отбелязване от привържениците на Хизбула на деня на загиналите военни командири от съпротивата, предаде ТАСС.

Иранският генерал, командир на специалните части "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, бе убит при ракетен удар, нанесен на 3 януари от ВВС на САЩ в района на летището в Багдад.

Лидерът на Хизбула, Хасан Насрала, заяви днес на митинг в южните покрайнини на Бейрут, че убийството на Солеймани е било "предизвикателство към силите, противопоставящи се на плановете на Америка и Израел в Близкия изток".

"С тази варварска разправа Тръмп ни обяви война и единственият отговор в такава ситуация може да е повсеместна народна съпротива", каза той.

По думите му американският президент е извършил "второ престъпление" с обявяването на 28 януари на т.нар. сделка на века за уреждане на конфликта между израелци и палестинци. Според Насрала истинската цел на Доналд Тръмп е "да ликвидира палестинския проблем".

Иран никога няма да води разговори под натиск с отколешния си враг САЩ. Това заяви днес президентът на Иран Хасан Рохани на пресконференция, предавана по телевизията.

Рохани, цитиран от Ройтерс, допълни, че помощта на Техеран е от основно значение за гарантирането на сигурността в Близкия изток.

"Иран никога няма да преговаря под натиск . . . Ние никога няма отстъпим пред натиска на Америка и няма да преговаряме от позицията на слабост. "Максималният натиск" на Америка върху Иран е обречен на провал", заяви Рохани.

"Гарантирането на мира и стабилността в нестабилния район на Близкия изток и Персийския залив е невъзможно без помощта на Иран", допълни иранският президент, цитиран от Ройтерс.

Миналата година бе първата в историята на Иран, през която икономиката на страната не е зависела пряко от износа на петрол, каза още Рохани. "Санкциите създадоха проблеми, но те не постигнаха целите си", допълни той, цитиран от ТАСС.