Американската армия е използвала дронове, излетели от военна база в Кувейт, за ликвидирането на командващия на специалното звено "Ал Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция Касем Солеймани, заяви командващият Въздушно-космическите сили на Корпуса генерал Амир Али Хаджизаде, цитиран от ТАСС и БТА.

За убийството на Солеймани американците са използвали редица средства. В района са били изпратени дронове MQ-9 и повечето от тях са излетели от базата "Али ас Салам" в Кувейт", каза Хаджизаде, цитиран от агенция Тасним.

Според генерала иранската армия е била изненадана, тъй като множество самолети с тежко въоръжение също били вдигнати във въздуха и Техеран не е разбирал какви цели преследват. Общо в операцията са били задействани най-малко четири военни бази, добави той.

Обстановката в Близкия изток рязко се изостри, след като в нощта срещу 3 януари при въздушен удар на САЩ в района на летището в Багдад бяха убити ген. Солеймани и иракският командир на милициите "Хашд аш Шааби" Абу Махди ал Мухандис.

Като отговор на това в нощта срещу 8 януари Техеран нанесе ракетен удар срещу два обекта в Ирак, използвани от американските военни - базата "Айн ал Асад" и летището в Ербил, припомня ТАСС.